Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο.

Εισαγωγή στην Python (Ε)

Περιγραφή του μαθήματος

Θα θέλατε να μπορείτε να συντάξετε ένα απλό πρόγραμμα στη γλώσσα Python –την πιο δημοφιλή από τις «νέες γλώσσες» προγραμματισμού- που να σας επιτρέπει (μεταξύ πολλών άλλων) να αντλείτε ενδιαφέροντα στοιχεία από τον «ωκεανό» του διαδικτύου; Παραδείγματος χάριν από το πρόγραμμα Διαύγεια των δαπανών του δημοσίου ή από τα πανταχού παρόντα κοινωνικά δίκτυα; Τούτο το μάθημα έχει σχεδιαστεί, ώστε να δώσει αυτή την δεξιότητα στον κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να την αποκτήσει.

Το μάθημα είναι διάρκειας 6 εβδομάδων και δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση ή εμπειρία προγραμματισμού. Καλύπτει εισαγωγικά στοιχεία της γλώσσας Python, η οποία θεωρείται ίσως η καταλληλότερη για πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό. Το μάθημα καλύπτει επίσης τις βασικές δομές δεδομένων και προγραμματιστικές δομές, περιλαμβάνει πλήθος από παραδείγματα και ασκήσεις που λύνονται βήμα-βήμα, ενώ εστιάζει, στις τελευταίες ενότητες, σε προβλήματα ανάκτησης και επεξεργασίας πληροφορίας από το διαδίκτυο. Ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει το μάθημα αυτό θα είναι σε θέση να προγραμματίζει στη γλώσσα Python και να λύνει ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα, όπως η ανάκτηση πληροφορίας από ιστοσελίδες και η δημιουργία απλών παιχνιδιών.

Το μάθημα αναθεωρήθηκε το 2021, με προσθήκη σημειώσεων και βίντεο.

Διδάσκων

Νίκος Αβούρης

O Νίκος Αβούρης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στη διδασκαλία και την έρευνα σε θέματα πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών. Κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή. Διδάσκει "Βάσεις Δεδομένων", "Προγραμματισμό με την Python" και "Προγραμματισμό Διαδικτύου" στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συγγράψει βιβλία σε ποικίλα θέματα υπολογιστών και πληροφορικής και έχει δημοσιεύσει εκτενώς στο ερευνητικό πεδίο των διαδραστικών τεχνολογιών. Το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο Python: Εισαγωγή στους Υπολογιστές κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Eθελοντές βοηθοί μαθήματος:

Θάνος Λαμπρόπουλος (tlampro), Αλέκος Παπαδόπουλος (AlekosPap), Ξενοφών Στρατάκης (virxen75)

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Αβούρης
Μοντάζ: Νίκος Αβούρης
Γενική επιμέλεια και προγραμματισμός ασκήσεων: Δημήτρης Αγγελάκης, Νίκος Γκικόπουλος

Η βιντεοσκόπηση έγινε το 2016-2017.

Αξιολόγηση του μαθήματος από τους φοιτητές του

Κατά την πρώτη φορά που προσφέρθηκε το μάθημα οι φοιτητές του (817 απαντήσεις) αξιολόγησαν το μάθημα από τα ερωτηματολόγια εξόδου ως εξής:

Είστε ικανοποιημένος απ' αυτό που μάθατε σε σχέση μ' αυτό που περιμένατε;

Πολύ ικανοποιημένος: 45%
Ικανοποιημένος: 48%
Λίγο ικανοποιημένος: 7%
Καθόλου ικανοποιημένος: 1%

Έγραψαν για το μάθημα

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος... Και εξαιρετικά δημιουργική, θα πρόσθετα. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον κ. Αβούρη για την αξιόλογη προσπάθειά του και τις θαυμάσιες παρουσιάσεις του.
-Κωνσταντίνος Σ.


θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες στο προσωπικό του Mathesis και ιδιαίτερα στον κ. Αβούρη για αυτήν την εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία!!!!! Ως φιλόλογος και επομένως τελείως άπειρη στο χώρο του προγραμματισμού οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα για μένα. Ήταν, όμως, τόσο συναρπαστικό αυτό το πρωτόγνωρο πεδίο για μένα, που παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισα, κατάφερα να το περατώσω επιτυχώς και γι' αυτό νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση! Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τους συμφοιτητές, που πολλοί υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί και υποστηρικτικοί σε αυτό το κοινό μας ταξίδι!!!
-Χρυσούλα Ρ.


Θέλω να ευχαριστήσω και εγώ όλους του συντελεστές του Mathesis καθώς και τον κ. Αβούρη μιας και ήταν κατατοπιστικότατος στο μάθημα. Έχω κάνει μαθήματα και μαθήματα αλλά αυτό ήταν μακράν το καλύτερο.
-Ιωάννης Γ.


Είμαι ευτυχής γιατί είναι το 1ο μάθημα που έχω παρακολουθήσει στο Mathesis και έχω καταφέρει να ολοκληρώσω σε πείσμα όλων των δυσκολιών. Μ' άρεσε πολύ η Python και το καλοκαίρι θα αφιερώσω χρόνο σ' αυτήν. Συγχαρητήρια για τη δουλειά όλων στο Mathesis. Χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει! Ευτυχώς που υπάρχουν και μερικές ακτίνες φωτός και ελπίδας και μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε!
-Αικατερίνη Μ.


Γράφω αυτό το μήνυμα για να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας όλο αυτό το διάστημα. Τα μαθήματα (δομή-περιεχόμενο) με εντυπωσίασαν. Ξεκίνησα να τα παρακολουθώ σχεδόν από σπόντα και δεν περίμενα ποτέ ότι θα ήταν τόσο άρτια δομημένα. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο σε κάθε μάθημα υπήρχε πάντα η σπίθα για να ασχοληθείς και με περισσότερα θέματα από αυτά που διαπραγματευόταν η ύλη του μαθήματος.
-Ελευθέριος Μ.


Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αβούρη και όλη την ομάδα του Mathesis για το χρόνο, τη διάθεση και την εργασία που κατέβαλαν ώστε να επιμορφωθούμε. Το υλικό ήταν πολύ πλούσιο και κατατοπιστικό και μας κέντρισε το ενδιαφέρον Η πλατφόρμα είναι πολύ αξιόπιστη και εύχρηστη. Η ανταπόκριση της ομάδας υποστήριξης υπέρ του δέοντος άμεση, ευγενική και εξυπηρετική. Ευχαριστούμε ξανά.
-Κοραλία Π.


Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –30€ στο συγκεκριμένο μάθημα– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Το κόστος της βεβαίωσης είναι εδώ μεγαλύτερο από τα 20€ που ζητούνται σε άλλα μαθήματα, διότι τώρα υπάρχει το πρόσθετο κόστος της διόρθωσης της τελικής σας εργασίας από τον διδάσκοντα και τους βοηθούς του. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το αντίτιμο των 30€ για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  ΗΥ1.1
 2. Λήξη Μαθήματος

 3. Προσπάθεια

  60 ώρες
 4. Διάρκεια

  6 εβδομάδες
 5. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 6. Κόστος Βεβαίωσης

  30€
Enroll