Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο.

Προχωρημένος προγραμματισμός με Python (Αρχειοθετημένο)

Περιγραφή του μαθήματος

Το «Προχωρημένος προγραμματισμός με Python» είναι ένα διαδικτυακό μάθημα, συνέχεια του εισαγωγικού μαθήματος «Εισαγωγή στην Python» του Mathesis. Απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τις γνώσεις του στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Python, μια γλώσσα που έχει ευρεία χρήση στις μέρες μας. Τα θέματα που καλύπτονται στο μάθημα, αφορούν τον προγραμματισμό με αντικείμενα, τη μόνιμη αποθήκευση δεδομένων, τον προγραμματισμό γραφικών διεπαφών και τεχνικές ανάπτυξης παιχνιδιών. Το μάθημα, διάρκειας 6 εβδομάδων, απαιτεί 60 ώρες μελέτης συνολικά —10 ώρες την εβδομάδα— και περιλαμβάνει πολλά παραδείγματα ανάπτυξης σύνθετων εφαρμογών, όπως παιχνίδια. Είναι κατάλληλο για ανθρώπους που έχουν ήδη κάποιες γνώσεις προγραμματισμού στην Python ή άλλη γλώσσα και ενδιαφέρονται να αναπτύξουν πιο απαιτητικές εφαρμογές με την Python, στη δουλειά τους ή στον ελεύθερο χρόνο τους.

Διδάσκων

Νίκος Αβούρης

O Νίκος Αβούρης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στη διδασκαλία και την έρευνα σε θέματα πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών. Κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή. Διδάσκει «Βάσεις Δεδομένων», «Προγραμματισμό με την Python» και «Προγραμματισμό Διαδικτύου» στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συγγράψει βιβλία σε ποικίλα θέματα υπολογιστών και πληροφορικής και έχει δημοσιεύσει εκτενώς στο ερευνητικό πεδίο των διαδραστικών τεχνολογιών. Το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο Python: Εισαγωγή στους Υπολογιστές κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Αβούρης
Μοντάζ: Νίκος Αβούρης
Γενική επιμέλεια και προγραμματισμός ασκήσεων: Δημήτρης Αγγελάκης, Νίκος Γκικόπουλος
Βοηθοί μαθήματος: Θάνος Λαμπρόπουλος (tlampro), Αλέκος Παπαδόπουλος (AlekosPap), Ξενοφών Στρατάκης (virxen75)

Η βιντεοσκόπηση έγινε το 2018.

Αξιολόγηση του μαθήματος από τους φοιτητές του

Κατά την πρώτη φορά που προσφέρθηκε το μάθημα οι φοιτητές του (236 απαντήσεις) αξιολόγησαν το μάθημα από τα ερωτηματολόγια εξόδου ως εξής:

Είστε ικανοποιημένος απ' αυτό που μάθατε σε σχέση μ' αυτό που περιμένατε;

Πολύ ικανοποιημένος: 53%
Ικανοποιημένος: 42%
Λίγο ικανοποιημένος: 4%
Καθόλου ικανοποιημένος: 1%

Έγραψαν για το μάθημα

Συγχαρητήρια για μια εξαιρετική εμπειρία μάθησης και φυσικά μπράβο στον κο Αβούρη και τους συνεργάτες του για την αρτιότητα τόσο των σημειώσεων όσο και των διαλέξεων.
-Bασίλης Ν.


Το περίμενα εδώ και καιρό, σε συνέχεια του πρώτου μαθήματος. Θεωρώ εξαιρετική την προσφορά όλων όσοι δούλεψαν για να είναι σε αυτό το επίπεδο. Προσωπικά αισθάνομαι ότι απογειώθηκα.
-Αθανάσιος Φ.


To μάθημα ήταν πολύ δυνατό. Κάλυψε πολλά θέματα όπως Βάσεις δεδομένων, GUI εφαρμογές, τεχνικές για ανάπτυξη παιχνιδιών και ήταν πολύ ενδιαφέρον. Το υλικό, τα βίντεο, τα τεστ, οι ασκήσεις, οι εργασίες όλα εξαιρετικά.
-Ιωάννης Β.


Τελείωσε κι αυτός ο κύκλος και από τη μεριά μου θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον καθηγητή Ν. Αβούρη αλλά και σε όλους όσους συντέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη εξαιρετικό μάθημα όπως αυτό, αλλά και ένα μπράβο στους Community TAs για την βοήθειά τους στο forum.

Κάλυψε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα (όπως OOP, βάσεις δεδομένων, GUI) και μέσα από τα παραδείγματα και τις εργασίες μας δόθηκε η ευκαιρία να εξασκηθούμε πάνω σε αυτά. Θα ήθελα βέβαια να δω και πιο προχωρημένες έννοιες πάνω στον αντικειµενοστρεφή προγραµµατισµό. Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα να υπήρχε άλλο τόσο υλικό μια και προσωπικά δεν μου έφτασε. Ήταν τόσο ωραίο το μάθημα που δεν ήθελα να τελειώσει.
-Έλενα Ο.


Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –30€ στο συγκεκριμένο μάθημα– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Το κόστος της βεβαίωσης είναι εδώ μεγαλύτερο από τα 20€ που ζητούνται σε άλλα μαθήματα, διότι τώρα υπάρχει το πρόσθετο κόστος της διόρθωσης της τελικής σας εργασίας από τον διδάσκοντα και τους βοηθούς του. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το αντίτιμο των 30€ για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος θα ενημερωθείτε από τη σελίδα της Προόδου σας, δεν θα έχετε όμως πρόσβαση στην επίδοσή σας μέχρι την εκπλήρωση της ηθικής δέσμευσης που αναλάβατε.

Υπενθυμίζουμε ότι οι βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης χορηγούνται δωρεάν σε εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ άνεργους.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  HY1.2
 2. Λήξη Μαθήματος

 3. Προσπάθεια

  60 ώρες
 4. Διάρκεια

  6 εβδομάδες
 5. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 6. Κόστος Βεβαίωσης

  30€
Enroll