Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο.

Προχωρημένος προγραμματισμός με Python (E)

Περιγραφή του μαθήματος

Το «Προχωρημένος προγραμματισμός με Python» είναι ένα διαδικτυακό μάθημα, συνέχεια του εισαγωγικού μαθήματος «Εισαγωγή στην Python» του Mathesis. Απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τις γνώσεις του στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Python, μια γλώσσα που έχει ευρεία χρήση στις μέρες μας. Τα θέματα που καλύπτονται στο μάθημα αφορούν τον προγραμματισμό με αντικείμενα, τη μόνιμη αποθήκευση δεδομένων, τον προγραμματισμό γραφικών διεπαφών και τεχνικές ανάπτυξης παιχνιδιών. Το μάθημα, διάρκειας 6 εβδομάδων, απαιτεί 60 ώρες μελέτης συνολικά —10 ώρες την εβδομάδα— και περιλαμβάνει πολλά παραδείγματα ανάπτυξης σύνθετων εφαρμογών, όπως παιχνιδιών. Είναι κατάλληλο για ανθρώπους που έχουν ήδη κάποιες γνώσεις προγραμματισμού στην Python ή άλλη γλώσσα και ενδιαφέρονται να αναπτύξουν πιο απαιτητικές εφαρμογές με την Python, στη δουλειά τους ή στον ελεύθερο χρόνο τους.

Διδάσκων

Νίκος Αβούρης

O Νίκος Αβούρης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στη διδασκαλία και την έρευνα σε θέματα πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών. Κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή. Διδάσκει «Βάσεις Δεδομένων», «Προγραμματισμό με την Python» και «Προγραμματισμό Διαδικτύου» στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συγγράψει βιβλία σε ποικίλα θέματα υπολογιστών και πληροφορικής και έχει δημοσιεύσει εκτενώς στο ερευνητικό πεδίο των διαδραστικών τεχνολογιών. Το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο Python: Εισαγωγή στους Υπολογιστές κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Αβούρης
Μοντάζ: Νίκος Αβούρης
Γενική επιμέλεια και προγραμματισμός ασκήσεων: Δημήτρης Αγγελάκης, Νίκος Γκικόπουλος
Βοηθοί μαθήματος: Αλέκος Παπαδόπουλος (AlekosPap), Ξενοφών Στρατάκης (virxen75)

Η βιντεοσκόπηση έγινε το 2018.

Αξιολόγηση του μαθήματος από τους φοιτητές του

Κατά την πρώτη φορά που προσφέρθηκε το μάθημα οι φοιτητές του (236 απαντήσεις) αξιολόγησαν το μάθημα από τα ερωτηματολόγια εξόδου ως εξής:

Είστε ικανοποιημένος απ' αυτό που μάθατε σε σχέση μ' αυτό που περιμένατε;

Πολύ ικανοποιημένος: 53%
Ικανοποιημένος: 42%
Λίγο ικανοποιημένος: 4%
Καθόλου ικανοποιημένος: 1%

Έγραψαν για το μάθημα

Συγχαρητήρια για μια εξαιρετική εμπειρία μάθησης και φυσικά μπράβο στον κ. Αβούρη και τους συνεργάτες του για την αρτιότητα τόσο των σημειώσεων όσο και των διαλέξεων.
-Bασίλης Ν.


Το περίμενα εδώ και καιρό, σε συνέχεια του πρώτου μαθήματος. Θεωρώ εξαιρετική την προσφορά όλων όσοι δούλεψαν, για να είναι σε αυτό το επίπεδο. Προσωπικά, αισθάνομαι ότι απογειώθηκα.
-Θανάσης Φ.


Τελείωσε κι αυτός ο κύκλος και από τη μεριά μου θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον καθηγητή Ν. Αβούρη αλλά και σε όλους όσοι συντέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη εξαιρετικό μάθημα, όπως αυτό, αλλά και ένα μπράβο στους Community TAs για τη βοήθειά τους στο forum.

Κάλυψε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα (όπως OOP, βάσεις δεδομένων, GUI) και μέσα από τα παραδείγματα και τις εργασίες μάς δόθηκε η ευκαιρία να εξασκηθούμε πάνω σε αυτά. Θα ήθελα βέβαια να δω και πιο προχωρημένες έννοιες πάνω στον αντικειµενοστρεφή προγραµµατισµό. Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα να υπήρχε άλλο τόσο υλικό μια και προσωπικά δε μου έφτασε. Ήταν τόσο ωραίο το μάθημα που δεν ήθελα να τελειώσει.
-Έλενα Ο.


Το μάθημα ήταν πλούσιο σε πληροφορία και ωραία δομημένο. Ευχαριστούμε τον κύριο Αβούρη και την ομάδα του Mathesis για όλα.
-Γιάννης Π.


Να ευχαριστήσω όλους τους συμφοιτητές που δίναμε το καθημερινό μας ραντεβού εδώ, η συντροφιά τους και οι απορίες και συζητήσεις μας ήταν πολύτιμες για να προχωρήσω. Φυσικά, είμαι ευγνώμων στο διδακτικό προσωπικό, όχι μόνο για τις γνώσεις που μας μετέδωσαν αλλά και για τη συμπαράσταση, την άμεση παρουσία τους και τη φιλική τους στάση.
-Μιχάλης Κ.


Η τελική εμπειρία μου και το αποτέλεσμα της παρακολούθησης αποτιμώνται ως θετικά. Οι γνώσεις μου (με τη στενή έννοια του προγραμματισμού σε python) και οι συνολικές δεξιότητές μου (με την ευρύτερη έννοια της κατανόησης του προγραμματισμού και της επίλυσης προβλημάτων) διαπιστώνω ότι αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από τα όρια του διδαχθέντος υλικού. Ευχαριστώ και εύχομαι καλή δύναμη στους συντελεστές του μαθήματος και του Mathesis.
-Στέλιος Κ.


Είμαι πολύ χαρούμενος που μετά το "Εισαγωγή στην Python" προχωρήσατε στο "Προχωρημένος προγραμματισμός με Python" με τον ίδιο ζήλο, όπως διαπιστώνω από την πρώτη μου επαφή.
-Αντώνης Θ.


Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συντελεστές του μαθήματος και φυσικά στον κ. Αβούρη για τους νέους δρόμους που μας άνοιξαν.
-Δημήτρης Π.


To μάθημα ήταν πολύ δυνατό. Κάλυψε πολλά θέματα, όπως Βάσεις δεδομένων, GUI εφαρμογές, τεχνικές για ανάπτυξη παιχνιδιών και ήταν πολύ ενδιαφέρον. Το υλικό, τα βίντεο, τα τεστ, οι ασκήσεις, οι εργασίες όλα εξαιρετικά.
-Γιάννης Β.


Bασικές πληροφορίες, αν αυτό είναι το πρώτο σας μάθημα!


Το μάθημα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, μπορείτε δηλαδή να γραφτείτε χωρίς να υπάρχει κάποιο προαπαιτούμενο.

To μάθημα είναι βιντεοσκοπημένο και ασύγχρονο. Μπορείτε, συνεπώς, να το παρακολουθήσετε στην πλατφόρμα μας τις ημέρες και ώρες που επιθυμείτε. Έχει διάρκεια έξι εβδομάδων και κάθε εβδομάδα προστίθενται νέες ενότητες, τις οποίες μπορείτε, όπως αναφέραμε, να δείτε στο πρόγραμμά σας.

Πέρα από το διδακτικό υλικό, το μάθημα περιλαμβάνει εβδομαδιαία τεστ, μία τελική εξέταση και μία τελική εργασία. Η συμπλήρωση των τεστ γίνεται και αυτή στο δικό σας πρόγραμμα, εντός κάποιων εβδομαδιαίων συνήθως προθεσμιών. Η συμμετοχή στα τεστ είναι βεβαίως στη δική σας ευχέρεια. Αν όμως επιθυμείτε την έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε το μεγαλύτερο μέρος του εξεταστικού υλικού.

Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Εάν επιθυμείτε την βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –30€ στο συγκεκριμένο μάθημα– για την έκδοση της, μετά την υποβολή της τελικής σας εξέτασης. Εάν δεν υποβάλετε την τελική σας εξέταση –ή αν την υποβάλετε, αλλά δεν περάσετε το μάθημα– δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση πληρωμής. Για τους άνεργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν.

Αν έχετε ήδη λογαριασμό στο Mathesis, αρκεί να συνδεθείτε στο Mathesis με το email που έχετε ήδη δηλώσει, και στη συνέχεια να γραφτείτε στο μάθημα. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο Mathesis, θα χρειαστεί προηγουμένως να δημιουργήσετε έναν. Αν τυχόν χρειαστείτε βοήθεια για την εγγραφή σας στο μάθημα ή στην πλατφόρμα του Mathesis, μπορείτε να δείτε εδώ τις σχετικές οδηγίες.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  HY1.2
 2. Έναρξη Μαθήματος

  26/2/2024
 3. Προσπάθεια

  60 ώρες
 4. Διάρκεια

  6 εβδομάδες
 5. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 6. Κόστος Βεβαίωσης

  30€
Enroll