Skip to main content

Εισαγωγή στην Java (Αρχειοθετημένο)

Περιγραφή του μαθήματος

Η Java παραμένει η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού εδώ και 25 χρόνια. Προσανατολισμένη εξ' αρχής προς τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) ώστε να δώσει "κίνηση και αλληλεπίδραση" στις στατικές ιστοσελίδες εκείνης της εποχής είναι μια αμιγώς αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού που καταφέρνει και παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για εφαρμογές επιφάνειας εργασίας όσο και για εφαρμογές ιστού ή έξυπνων συσκευών.

Αν θέλετε να μάθετε κι εσείς να γράφετε προγράμματα στη γλώσσα προγραμματισμού που "τρέχει" σε δισεκατομμύρια συσκευές στον κόσμο, τότε αυτό το μάθημα είναι για σας. Θα μάθετε τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, για τις τελευταίες εκδόσεις της γλώσσας, αλλά και τι να προσέξετε για να γράφετε σωστά και ασφαλή προγράμματα.

Το μάθημα είναι διάρκειας 5 εβδομάδων και δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση ή εμπειρία προγραμματισμού. Καλύπτει εισαγωγικά στοιχεία της γλώσσας Java, η οποία θεωρείται μια από τις καταλληλότερες για πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό. Το μάθημα καλύπτει επίσης τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, τις δομές δεδομένων της γλώσσας, χρήση αρχείων και επικοινωνία με βάσεις δεδομένων, ενώ περιλαμβάνει πλήθος από παραδείγματα και ασκήσεις που λύνονται βήμα-βήμα. Η παρακολούθηση του, περιλαμβάνει την εκπόνηση 2 εργασιών που παραδίδονται προς αξιολόγηση. Ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει το μάθημα αυτό θα είναι σε θέση να προγραμματίζει στη γλώσσα Java και να λύνει ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα, όπως η ανάκτηση/αποθήκευση πληροφορίας σε βάσεις δεδομένων και η δημιουργία απλών παιχνιδιών.

Διδάσκων

Γιάννης Κωστάρας

Γιάννης ΚωστάραςO Γιάννης Κωστάρας προγραμματίζει σε Java από την έκδοση 1.0. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία άνω των 25 ετών ως προγραμματιστής και "μιλάει" διάφορες γλώσσες προγραμματισμού όπως Java, C/C++, Python, Ruby, Erlang, Visual Basic, Pascal κ.ά. Ανήκει στην σχεδιαστική ομάδα του Apache-Netbeans. Aπό το 2007 εργάζεται σε διεθνείς οργανισμούς ωc Υπεύθυνος Αρχιτεκτονικής Λογισμικού και η βασική του ενασχόληση τα τελευταία χρόνια αφορά κατανεμημένα συστήματα πραγματικού χρόνου. Μια από τις πολλές εφαρμογές που έχει γράψει, έχει λάβει το Duke's Choice Community Choice Award 2012. Επίσης, συνδιοργανώνει το διεθνές συνέδριο Java, JCrete, στα Χανιά καθώς και ημερίδες για το NetBeans.

Βοηθός μαθήματος:

Δημήτρης Μενδρινός (dimendrinos), Προγραμματιστής.

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκικόπουλος, Δημήτρης Βουδούρης
Μοντάζ: Δημήτρης Αγγελάκης
Προγραμματισμός ασκήσεων: Δημήτρης Αγγελάκης

Η βιντεοσκόπηση έγινε τον χειμώνα του 2019 στο στούντιο του Mathesis στην Αθήνα και το καλοκαίρι του 2019 στο Ηράκλειο.

Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –30€ στο συγκεκριμένο μάθημα– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Το κόστος της βεβαίωσης είναι εδώ μεγαλύτερο από τα 20€ που ζητούνται σε άλλα μαθήματα, διότι τώρα υπάρχει το πρόσθετο κόστος της διόρθωσης της τελικής σας εργασίας από τον διδάσκοντα και τον βοηθό του. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το αντίτιμο των 30€ για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

Σημαντική προσθήκη: Σας ενημερώνουμε επίσης ότι από τον τρέχοντα κύκλο μαθημάτων (Φεβρουάριος 2020) όσοι δεν έχουν εκπληρώσει την ηθική δέσμευση που έχουν αναλάβει σε περισσότερα από 2 μαθήματα των οποίων οι προθεσμίες πληρωμής έχουν λήξει, στα νέα μαθήματα που τυχόν παρακολουθήσουν δεν θα έχουν πρόσβαση στην τελική τους εξέταση, υπό τον όρο βέβαια ότι η μη τήρηση της δέσμευσής τους συνεχίζεται.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  HY2.1
 2. Λήξη Μαθήματος

 3. Προσπάθεια

  60 ώρες
 4. Διάρκεια

  5 εβδομάδες
 5. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 6. Κόστος Βεβαίωσης

  30€
Enroll