Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο.

Εισαγωγή στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Java: Αναθεωρημένη έκδοση 2023 (Ε)

Περιγραφή του μαθήματος

Η Java παραμένει η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού εδώ και 30 περίπου χρόνια. Προσανατολισμένη εξαρχής προς τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web), ώστε να δώσει «κίνηση και αλληλεπίδραση» στις στατικές ιστοσελίδες εκείνης της εποχής, είναι μια αμιγώς αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού που παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για εφαρμογές επιφάνειας εργασίας όσο και για εφαρμογές ιστού ή έξυπνων συσκευών.

Αν θέλετε να μάθετε κι εσείς να γράφετε προγράμματα στη γλώσσα προγραμματισμού που «τρέχει» σε δισεκατομμύρια συσκευές στον κόσμο, τότε αυτό το μάθημα είναι για σας. Θα μάθετε τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, τι να προσέξετε για να γράφετε σωστά και ασφαλή προγράμματα και θα δείτε τις βελτιώσεις που έχουν εισαχθεί στις τελευταίες εκδόσεις της γλώσσας.

Το ανανεωμένο αυτό εισαγωγικό μάθημα είναι διάρκειας 6 εβδομάδων και -σε αντίθεση με την προηγούμενη εκδοχή του η οποία προϋπέθετε γνώσεις προγραμματισμού είτε σε άλλη γλώσσα είτε σε παλαιότερη έκδοση της γλώσσας Java- απευθύνεται και σε ανθρώπους χωρίς απαραίτητα προηγούμενη επαφή με τον προγραμματισμό. Ξεκινά με τα βασικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρέχει την έννοια των αλγορίθμων και στη συνέχεια εισάγει τον μαθητή στη μαγεία του προγραμματισμού με τη γλώσσα Java, η οποία θεωρείται μία από τις καταλληλότερες για πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό. Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, έχει πολλές περισσότερες λυμένες ασκήσεις τις οποίες ο διδάσκων εξηγεί βήμα-βήμα, ώστε ο μαθητής να εξοικειωθεί με τον αντίστοιχο τρόπο σκέψης. Επιπλέον, στο μάθημα θα δημιουργήσουμε μαζί ένα ολόκληρο πρόγραμμα, το οποίο θα χτίζουμε βήμα-βήμα κάθε εβδομάδα. Αν και το μάθημα καλύπτει λιγότερη ύλη από την προηγούμενη έκδοσή του, περιλαμβάνει επιπλέον εισαγωγικά στοιχεία της γλώσσας Java, είναι πολύ πιο αναλυτικό και επεξηγεί με περισσότερη λεπτομέρεια -πέρα από το βασικό συντακτικό- τις δομές δεδομένων που προσφέρει η γλώσσα καθώς και τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, σε βαθμό που δεν καλύπτει ως τώρα η ελληνική βιβλιογραφία.

Η παρακολούθηση του μαθήματος περιλαμβάνει quiz στο τέλος κάθε ενότητας ώστε να κατανοήσει ο μαθητής καλύτερα την ύλη που παρουσιάζεται αλλά και να δώσει περισσότερη προσοχή σε κάποια σημεία της γλώσσας, ένα τελικό τεστ και την εκπόνηση μιας τελικής εργασίας που παραδίδεται προς αξιολόγηση. Ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει το μάθημα αυτό θα είναι σε θέση να προγραμματίζει στη γλώσσα Java και να λύνει μόνος του ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα.

Διδάσκων

Γιάννης Κωστάρας

Γιάννης ΚωστάραςO Γιάννης Κωστάρας προγραμματίζει σε Java από την έκδοση 1.0 όντας πιστοποιημένος Oracle Certified Professional Java SE 11 Developer. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία άνω των 25 ετών ως προγραμματιστής και "μιλάει" διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, όπως Java, C/C++, Python, Ruby, Rust, Erlang, Visual Basic, Pascal κ.ά. Ανήκει στη σχεδιαστική ομάδα του Apache-Netbeans. Aπό το 2007 εργάζεται σε διεθνείς οργανισμούς ωc Υπεύθυνος Αρχιτεκτονικής Λογισμικού και η βασική του ενασχόληση τα τελευταία χρόνια αφορά κατανεμημένα συστήματα πραγματικού χρόνου. Μια από τις πολλές εφαρμογές που έχει γράψει έχει λάβει το Duke's Choice Community Choice Award 2012. Επίσης, συνδιοργανώνει το διεθνές συνέδριο Java, JCrete, στα Χανιά καθώς και ημερίδες για το NetBeans.

Eθελοντές βοηθοί μαθήματος:

Θάνος Λαμπρόπουλος (tlampro), Αλέκος Παπαδόπουλος (AlekosPap), Ξενοφών Στρατάκης (virxen75)

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκικόπουλος, Δημήτρης Βουδούρης
Μοντάζ: Δημήτρης Αγγελάκης
Προγραμματισμός ασκήσεων: Δημήτρης Αγγελάκης

Η βιντεοσκόπηση έγινε τον χειμώνα του 2019 στο στούντιο του Mathesis στην Αθήνα και το καλοκαίρι του 2019 στο Ηράκλειο. Οι πρόσθετες βιντεοσκοπήσεις για τη νέα έκδοση του μαθήματος πραγματοποιήθηκαν το Φθινόπωρο του 2022 και το χειμώνα του 2023, σε εξωτερικό χώρο.

Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –30€ στο συγκεκριμένο μάθημα– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Το κόστος της βεβαίωσης είναι εδώ μεγαλύτερο από τα 20€ που ζητούνται σε άλλα μαθήματα, διότι τώρα υπάρχει το πρόσθετο κόστος της διόρθωσης της τελικής σας εργασίας από τον διδάσκοντα και τον βοηθό του. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το αντίτιμο των 30€ για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  HY2.1
 2. Λήξη Μαθήματος

 3. Προσπάθεια

  60 ώρες
 4. Διάρκεια

  6 εβδομάδες
 5. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 6. Κόστος Βεβαίωσης

  30€
Enroll