Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο.

Εισαγωγή στην ανάπτυξη ιστοσελίδων με HTML5, CSS3, Javascript (Ε)

Ευχαριστίες


Η δημιουργία του παρόντος μαθήματος στηρίχθηκε σε δωρεά της Επιτροπής Κληροδοτήματος της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Επιτροπή Κληροδοτήματος της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής για τη γενναιόδωρη υποστήριξή της στο έργο και τον σκοπό του Mathesis.

Περιγραφή του μαθήματος

To μάθημα αυτό απευθύνεται στο ευρύ κοινό και έχει στόχο την εισαγωγή στις βασικές τεχνολογίες του διαδικτύου, αυτού του μέσου που καλύπτει σήμερα κάθε πτυχή της ζωής όλων μας. Το μάθημα αφορά ιδιαίτερα τις τεχνολογίες με τις οποίες κατασκευάζονται οι ιστοσελίδες και δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση προγραμματισμού.

Στο πλαίσιο του μαθήματος, θα δούμε την αρχιτεκτονική και τα βασικά πρωτόκολλα του διαδικτύου, τα κύρια στοιχεία της γλώσσας HTML5, με την οποία περιγράφουμε το περιεχόμενο και τη δομή μιας ιστοσελίδας, της γλώσσας CSS3, με την οποία ορίζουμε πώς το περιεχόμενο θα παρουσιαστεί στον χρήστη, και της γλώσσας προγραμματισμού JavaScript, που προσδίδει στην ιστοσελίδα διαδραστικότητα. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστοσελίδες που θα περιέχουν βίντεο, εικόνες, φόρμες εισαγωγής πληροφορίας, κ.λπ.

Διδάσκων

Νίκος Αβούρης

O Νίκος Αβούρης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στη διδασκαλία και την έρευνα σε θέματα πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών. Κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή. Διδάσκει "Βάσεις Δεδομένων", "Προγραμματισμό με την Python" και "Προγραμματισμό Διαδικτύου" στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συγγράψει βιβλία σε ποικίλα θέματα υπολογιστών και πληροφορικής και έχει δημοσιεύσει εκτενώς στο ερευνητικό πεδίο των διαδραστικών τεχνολογιών. Το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο Python: Εισαγωγή στους Υπολογιστές κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Eθελοντές βοηθοί μαθήματος:

Αλέκος Παπαδόπουλος (AlekosPap), Ξενοφών Στρατάκης (virxen75)

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Αβούρης
Μοντάζ: Νίκος Αβούρης
Προγραμματισμός ασκήσεων: Δημήτρης Αγγελάκης

Η βιντεοσκόπηση έγινε τον χειμώνα του 2020.

Αξιολόγηση του μαθήματος από τους φοιτητές του

Κατά την πρώτη φορά που προσφέρθηκε το μάθημα οι φοιτητές του (707 απαντήσεις) αξιολόγησαν το μάθημα από τα ερωτηματολόγια εξόδου ως εξής:

Είστε ικανοποιημένος απ' αυτό που μάθατε σε σχέση μ' αυτό που περιμένατε;

Πολύ ικανοποιημένος: 53%
Ικανοποιημένος: 41%
Λίγο ικανοποιημένος: 5%
Καθόλου ικανοποιημένος: 1%

Έγραψαν για το μάθημα

Πολύ καλά δοσμένη θεωρία, πολύ καλά παραδείγματα και πολύ καλή υποστήριξη. Να συνεχίσετε την υπέροχη δουλειά που κάνετε.
-Xρήστος Σ.


Ευχαριστώ πολύ για την πολύ ωραία σειρά μαθημάτων, είναι αξιέπαινη η προσπάθεια όλων να προσφέρουν ουσιαστικές και χρήσιμες γνώσεις.
-Βασίλης Κ.


Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κύριο Νικόλαο Αβούρη για την συνετή, κατανοητή και κλιμακωτή παρουσίαση της ύλης.
-Δημήτρης Κ.


Αν και είναι αρκετά τα χρόνια που παρακολουθούσα μαθήματα στο αμφιθέατρο του ΕΜΠ, ξανάνιωσα φοιτήτρια και αναζωογονήθηκα! Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
-Καλλιόπη Κ.


Bασικές πληροφορίες, αν αυτό είναι το πρώτο σας μάθημα!


Το μάθημα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, μπορείτε δηλαδή να γραφτείτε χωρίς να υπάρχει κάποιο προαπαιτούμενο.

To μάθημα είναι βιντεοσκοπημένο και ασύγχρονο. Μπορείτε, συνεπώς, να το παρακολουθήσετε στην πλατφόρμα μας τις ημέρες και ώρες που επιθυμείτε. Έχει διάρκεια πέντε εβδομάδων και κάθε εβδομάδα προστίθενται νέες ενότητες, τις οποίες μπορείτε, όπως αναφέραμε, να δείτε στο πρόγραμμά σας.

Πέρα από το διδακτικό υλικό, το μάθημα περιλαμβάνει εβδομαδιαία τεστ, μία τελική εξέταση και μία τελική εργασία. Η συμπλήρωση των τεστ γίνεται και αυτή στο δικό σας πρόγραμμα, εντός κάποιων εβδομαδιαίων συνήθως προθεσμιών. Η συμμετοχή στα τεστ είναι βεβαίως στη δική σας ευχέρεια. Αν όμως επιθυμείτε την έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε το μεγαλύτερο μέρος του εξεταστικού υλικού.

Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Εάν επιθυμείτε την βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –30€ στο συγκεκριμένο μάθημα– για την έκδοση της, μετά την υποβολή της τελικής σας εξέτασης. Εάν δεν υποβάλετε την τελική σας εξέταση –ή αν την υποβάλετε, αλλά δεν περάσετε το μάθημα– δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση πληρωμής. Για τους άνεργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν.

Αν έχετε ήδη λογαριασμό στο Mathesis, αρκεί να συνδεθείτε στο Mathesis με το email που έχετε ήδη δηλώσει, και στη συνέχεια να γραφτείτε στο μάθημα. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο Mathesis, θα χρειαστεί προηγουμένως να δημιουργήσετε έναν. Αν τυχόν χρειαστείτε βοήθεια για την εγγραφή σας στο μάθημα ή στην πλατφόρμα του Mathesis, μπορείτε να δείτε εδώ τις σχετικές οδηγίες.

  1. Κωδικός Μαθήματος

    ΗΥ3.1
  2. Έναρξη Μαθήματος

    22/04/2024
  3. Προσπάθεια

    60 ώρες
  4. Διάρκεια

    5 εβδομάδες
  5. Παρακολούθηση

    Δωρεάν
  6. Κόστος Βεβαίωσης

    30€
Enroll