Skip to main content

Παγκόσμια Ιστορία 2: Ο άνθρωπος απέναντι στο Θείο (Ε)

Μαθήματα στο δικό σας ρυθμό!


Το μάθημα αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο δικό σας ρυθμό. Αυτό σημαίνει πως όλα τα βίντεο και τα βαθμολογούμενα τεστ είναι ήδη διαθέσιμα. Συνεπώς, έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις και να υποβάλετε τα τεστ σε όποιον χρόνο εσείς επιλέξετε από την επίσημη ημερομηνία έναρξης του μαθήματος έως και την ημερομηνία λήξης του, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Περιγραφή του μαθήματος

Στον 2ο κύκλο της Παγκόσμιας Ιστορίας θα προσεγγισθούν οι μεγαλύτερες ζώσες θρησκείες του κόσμου. Ανάλογα με το εάν είναι θρησκείες «εξ αποκαλύψεως» ή όχι, αυτές χωρίζονται σε Δυτικές και Ανατολικές. Όλες τους γεννήθηκαν στην Ασία, προέκυψαν από περιβάλλοντα γεωργών και διαμορφώθηκαν μέσα στα τελευταία τέσσερις, περίπου, χιλιάδες χρόνια. Στόχος δεν είναι να εκτεθεί μόνον το περιεχόμενο και η κατεύθυνση των ηθικών, μεταφυσικών και κοινωνικών προβληματισμών της κάθε θρησκείας, αλλά να παρακολουθηθεί και η πορεία των πιστών της μέσα στο χρόνο παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα και φαινόμενα που ακολουθούν και πλαισιώνουν την πορεία αυτή.

Το μάθημα απευθύνεται σε όλους. Δεν ζητά παρά εγρήγορση, φιλομάθεια και προσοχή.

Διδάσκουσα

Μαρία Ευθυμίου

Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955.

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.

Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.

Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ όπου σήμερα υπηρετεί ως Τακτική Καθηγήτρια. Από τη θέση αυτή έχει διδάξει, επί 40 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει μετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας (mathesis.cup.gr).

Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης- κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Την άνοιξη του 2016, στα πλαίσια συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας (καταγεγραμμένα στο blod.gr).

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας. Παραλλήλως έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από εβδομήντα άρθρα της (σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας) καθώς και παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο.

Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel–Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου–Στ. Πνευματικού”.

Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας, της Δανάης και της Δάφνης.

Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.

Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων-φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

Εθελόντριες βοηθοί μαθήματος

Λεμονιά Μανώλα (Lemonia9), Εκπαιδευτικός.
Κατερίνα Πασίση (kpasisi), Eκπαιδευτικός, Kαθηγήτρια της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκικόπουλος
Μοντάζ: Δημήτρης Αγγελάκης
Προγραμματισμός ασκήσεων: Κατερίνα Λιγκοβανλή

Η βιντεοσκόπηση έγινε τον Ιούλιο του 2016 στο στούντιο του Mathesis στο Ηράκλειο.

Αξιολόγηση του μαθήματος από τους φοιτητές του

Κατά την πρώτη φορά που προσφέρθηκε το μάθημα οι φοιτητές του (1593 απαντήσεις) αξιολόγησαν το μάθημα από τα ερωτηματολόγια εξόδου ως εξής:

Είστε ικανοποιημένος απ' αυτό που μάθατε σε σχέση μ' αυτό που περιμένατε;

Πολύ ικανοποιημένος: 77%
Ικανοποιημένος: 22%
Λίγο ικανοποιημένος: 2%
Καθόλου ικανοποιημένος: 0%

Έγραψαν για το μάθημα

Αγαπητή κ.Ευθυμίου,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εξαίσια και συγκλονιστική περιήγηση απ'άκρη σε άκρη αυτού του κόσμου. Από τον Μπέριγκ στους Αβορίγινες και απ'τους Ίνκας στους Μαορί, απ' τον Κομφούκιο στον Λούθηρο και απ' τον Ιησού στον Μωάμεθ ένα μεγάλο μέρος της θρησκευτικής ιστορίας αυτού του πλανήτη παρέλασε μπροστά μας ανοίγοντάς μας καινούργιους ορίζοντες για σκέψη και κυρίως για ...αυτογνωσία. Μάθαμε, αναρωτηθήκαμε, θυμηθήκαμε, σκεφτήκαμε, συζητήσαμε, διαφωνήσαμε, εξεταστήκαμε, συγγράψαμε επιχειρηματολογώντας...Τι άλλο πέρα από αυτά να επιθυμήσει ένας σκεπτόμενος άνθρωπος;
-Προκόπιος Μ.


Ολοκληρώνοντας τον κύκλο αυτού του μαθήματος θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Ευθυμίου για την "πνευματική τροφή" που τόσο απλόχερα και ανιδιοτελώς μας προσέφερε. Επιπλέον να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τη ζωντάνια, τη δύναμη και την ουσία του λόγου της που πραγματικά "αγγίζει" και εμπνέει τους μαγεμένους ακροατές-θεατές. Νομίζω πως είστε η Καθηγήτρια που όλοι θα θέλαμε να έχουμε.
-Βιβή Δ.


Ευχαριστώ πολύ. Για έναν άνθρωπο σαν και μένα, που στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας αναζωογονήθηκε συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε αυτήν την πρόκληση, θεωρώ ότι το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο. Πέρα από την παροχή πλατιάς και τακτοποιημένης γνώσης, η όλη διαδικασία μεταφέρει (έστω και ηλεκτρονικώς νοερά) κάποιες 10ετιες πίσω, με τη μνήμη και τη φαντασία να μπερδεύονται και να προκαλούν απερίγραπτα συναισθήματα. Έπειτα είναι και αυτή η χαρισματική καθηγήτρια!!! Λες και ήταν παρούσα σε όλα τα ιστορικά δρώμενα που παρουσιάζει!!! Κυρία Μαρία Ευθυμίου επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ θερμά και μαζί σας βέβαια όλους τους συντελεστές της θαυμάσιας αυτής παραγωγής.
-Δημήτριος Σ.


Ευχαριστώ πολύ για αυτό το υπέροχο ταξίδι, έμαθα πολλά πράγματα και αισθάνομαι πολύ τυχερή γι’αυτό.
-Αικατερίνη Π.


Τι ωραίο και "χορταστικό" μάθημα! Τι ωραία που ανοίγει το μυαλουδάκι με την παγκόσμια ιστορία! Πόσο υπέροχη η αγαπημένη κυρία Ευθυμίου! Την ευχαριστώ θερμά!
-Μαρία Ε.


Ευχαριστώ πολύ την κυρία Ευθυμίου και όλους τους συντελεστές του μαθήματος! Έζησα ένα υπέροχο ταξίδι που με δίδαξε πολλά αλλά μου άνοιξε την όρεξη για συνέχεια...
-Μαρία Μ.


Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –της τάξης των 20€– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το αντίτιμο των 20€ για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος θα ενημερωθείτε από τη σελίδα της Προόδου σας, δεν θα έχετε όμως πρόσβαση στην επίδοσή σας μέχρι την εκπλήρωση της ηθικής δέσμευσης που αναλάβατε.

Υπενθυμίζουμε ότι οι βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης χορηγούνται δωρεάν σε εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ άνεργους.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  ΙΣΤ3.2
 2. Λήξη Μαθήματος

 3. Προσπάθεια

  45 ώρες
 4. Διάρκεια

  9 εβδομάδες
 5. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 6. Κόστος Βεβαίωσης

  20€
Enroll