Skip to main content

Στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου 2: Η διαμόρφωση της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων (Νέο)

Περιγραφή του μαθήματος

Με ποιο τρόπο έφτασε η ναυτιλία των Ελλήνων τους τρεις τελευταίους αιώνες στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου; Το μάθημα ταξιδεύει στις ταραγμένες μεσογειακές θάλασσες του 18ου αιώνα εντοπίζοντας τους Έλληνες καπετάνιους που διεξήγαγαν το νόμιμο θαλάσσιο εμπόριο ανάμεσα στους καταδρομείς, κουρσάρους και πειρατές, μοχλεύοντας τον μύθο και την πραγματικότητα στην ελληνική πειρατεία και στον πόλεμο στη θάλασσα στην Ελληνική Επανάσταση. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους αναζητά και καταγράφει τους Έλληνες ναυτικούς στους ελληνικούς ναυτότοπους και τη σημασία της οικογένειας και των γυναικών στις αντρικές επιχειρηματικές κοινότητες. Ακολουθεί τους Έλληνες καπετάνιους στις θαλάσσιες ρότες εν πλω από το Ιόνιο και το Αιγαίο στους ωκεανούς του κόσμου. Αναδεικνύει τα επιχειρηματικά εμποροναυτιλιακά δίκτυα των Ελλήνων και την εξάπλωσή τους διεισδύοντας στην ελληνική επιχειρηματικότητα στη θάλασσα. Εξετάζει πως οι Έλληνες διαμόρφωσαν διεθνείς εμπορικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καθιερώνοντας την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ναυτιλιακής επιχείρησης με καινοτόμες επιχειρηματικές πρακτικές.

Διδάσκουσα

Τζελίνα Χαρλαύτη

H Τζελίνα Χαρλαύτη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη από το 2017, είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Ξεκίνησε την καριέρα της ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1990-2003), το 2003 συνέχισε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από το 2019 βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008) και Πρόεδρος της International Maritime History Αssociation (2004-2008). Από το 2014 έως το 2017 υπήρξε Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ιστορία και Τεκμηρίωση» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το 2009 ήταν Visiting Fellow στο All Souls College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το 2008 Alfred D. Chandler, Jr., International Visiting Scholar στο Business History Program του Harvard Business School. Έχει υπάρξει επισκέπτρια καθηγήτρια στο Memorial University of Newfoundland στον Καναδά (1998) και Honorary Research Fellow στο Institute of Maritime Studies, Greenwich University στο Λονδίνο (1999). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στη ναυτιλιακή ιστορία, οικονομική και κοινωνική ιστορία, ιστορία επιχειρήσεων, παγκόσμια ιστορία και ιστορία διασποράς. Έχει δημοσιεύσει 26 επιστημονικά βιβλία σε αγγλικούς, καναδικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 50 άρθρα σε πολυσυλλεκτικούς τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της Creating Global Shipping: Aristotle Onassis, the Vagliano Brothers and the Business of Shipping, c.1820-1970, Cambridge, Cambridge University Press, 2019.

Εθελόντριες βοηθοί μαθήματος:

 • Λεμονιά Μανώλα (Lemonia9), Εκπαιδευτικός.
 • Αργυρώ Παπαδημητροπούλου (Asimenia), Iδιωτική υπάλληλος.
 • Κατερίνα Πασίση (kpasisi), Eκπαιδευτικός, Kαθηγήτρια της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: eyeQ, Nίκος Γκικόπουλος, Δημήτρης Βουδούρης
Μοντάζ: Δημήτρης Βουδούρης
Προγραμματισμός ασκήσεων: Δημήτρης Βουδούρης

Η βιντεοσκόπηση έγινε το καλοκαίρι και τον χειμώνα του 2019 στο στούντιο του Mathesis στο Ηράκλειο.


Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –της τάξης των 20€– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το αντίτιμο των 20€ για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

Σημαντική προσθήκη: Σας ενημερώνουμε επίσης ότι όσοι δεν έχουν εκπληρώσει την ηθική δέσμευση που έχουν αναλάβει σε περισσότερα από 2 μαθήματα των οποίων οι προθεσμίες πληρωμής έχουν λήξει, στα νέα μαθήματα που τυχόν παρακολουθήσουν δεν θα έχουν πρόσβαση στην τελική τους εξέταση, υπό τον όρο βέβαια ότι η μη τήρηση της δέσμευσής τους συνεχίζεται.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  ΙΣΤ4.2
 2. Λήξη Μαθήματος

 3. Προσπάθεια

  30 ώρες
 4. Διάρκεια

  6 εβδομάδες
 5. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 6. Κόστος Βεβαίωσης

  20€
Enroll