Skip to main content

Πρακτικά ζητήματα της Νεοελληνικής (Νέο)

Ευχαριστίες


Το μάθημα αφιερώνεται στον κ. Στέλιο Ματζαπετάκη –τ. πρόεδρο του Μουσείου Καζαντζάκη, με εξέχουσα μακροχρόνια προσφορά στο κοινό καλό– για την ανεκτίμητη υποστήριξή του στο έργο και τον σκοπό του Mathesis.

Περιγραφή του μαθήματος

Οι διαλέξεις ξεκινάν με μιαν ανάλυση του γλωσσικού ενεργήματος, προκειμένου να φανεί ο βαθύς υπαρξιακός χαρακτήρας του, εκτός απ’ την εργαλειακή-του λειτουργία. Κατόπιν, ασχολούμαστε με μερικά πρακτικά γλωσσικά θέματα και με τον Επιτονισμό, πρίν να θίξομε ορισμένα κοινωνιολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τη γλώσσα. Ύστερα συζητούνται γλωσσικά αντικείμενα αρχαίας και βυζαντινής περιόδου. Μεγάλη σημασία δίνεται κατόπιν στο εθνικό πρόβλημα της σύγχρονης ορολογίας για την επιστήμη και την καθημερινότητα.

Εξ άλλου, στις διαλέξεις αυτές αναλύεται η φύση των γλωσσικών Κανονιστικών Κειμένων (της Γραμματικής δηλαδή), και υπογραμμίζεται η ανεπάρκεια μιας σχολικής Γραμματικής να καλύψει τις ανάγκες του ευρύτερου Νεοελληνικού λόγου. Ειδικότερα, θ’ ασχοληθούμε και με την εμφανώς αδόκιμη μορφή του μονοτονικού που έχει επιβληθεί προ τεσσαρακονταετίας.

Το μάθημα τελειώνει με σχόλια σε διάφορους συρμούς προχειρογλωσσίας κατα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Διδάσκων

Θεοδόσιος Τάσιος

Ο Θεοδόσιος Π. ΤΑΣΙΟΣ, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και του Παντείου Πανεπιστημίου. Εχρημάτισε πρόεδρος διεθνών επιστημονικών ενώσεων, εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 440 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο 2013 τού απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) Ζυρίχη.

Εθελόντριες βοηθοί μαθήματος

 • Μαρία Μπενέτου (Rico).
 • Λεμονιά Μανώλα (Lemonia9), Εκπαιδευτικός.
 • Αργυρώ Παπαδημητροπούλου (Asimenia), Iδιωτική υπάλληλος.
 • Κατερίνα Πασίση (kpasisi), Eκπαιδευτικός, Kαθηγήτρια της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Αντρέας Πετρόπουλος
Μοντάζ: Έλενα Κολλάτου, Δημήτρης Βουδούρης
Προγραμματισμός ασκήσεων: Κατερίνα Λιγκοβανλή

Η βιντεοσκόπηση έγινε το φθινόπωρο του 2020.


Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –της τάξης των 20€– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το αντίτιμο των 20€ για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

Σημαντική προσθήκη: Σας ενημερώνουμε επίσης ότι όσοι δεν έχουν εκπληρώσει την ηθική δέσμευση που έχουν αναλάβει σε περισσότερα από 2 μαθήματα των οποίων οι προθεσμίες πληρωμής έχουν λήξει, στα νέα μαθήματα που τυχόν παρακολουθήσουν δεν θα έχουν πρόσβαση στην τελική τους εξέταση, υπό τον όρο βέβαια ότι η μη τήρηση της δέσμευσής τους συνεχίζεται.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  ΦΙΛ1
 2. Λήξη Μαθήματος

 3. Προσπάθεια

  20 ώρες
 4. Διάρκεια

  4 εβδομάδες
 5. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 6. Κόστος Βεβαίωσης

  20€
Enroll