Skip to main content

Πρακτικά ζητήματα της Νεοελληνικής (Ε)

Μαθήματα στο δικό σας ρυθμό!


Το μάθημα αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο δικό σας ρυθμό. Αυτό σημαίνει πως όλα τα βίντεο και τα βαθμολογούμενα τεστ είναι ήδη διαθέσιμα. Συνεπώς, έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις και να υποβάλετε τα τεστ σε όποιον χρόνο εσείς επιλέξετε από την επίσημη ημερομηνία έναρξης του μαθήματος έως και την ημερομηνία λήξης του, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ευχαριστίες


Το μάθημα αφιερώνεται στον κ. Στέλιο Ματζαπετάκη –τ. πρόεδρο του Μουσείου Καζαντζάκη, με εξέχουσα μακροχρόνια προσφορά στο κοινό καλό– για την ανεκτίμητη υποστήριξή του στο έργο και τον σκοπό του Mathesis.

Περιγραφή του μαθήματος

Οι διαλέξεις ξεκινάν με μιαν ανάλυση του γλωσσικού ενεργήματος, προκειμένου να φανεί ο βαθύς υπαρξιακός χαρακτήρας του, εκτός απ’ την εργαλειακή-του λειτουργία. Κατόπιν, ασχολούμαστε με μερικά πρακτικά γλωσσικά θέματα και με τον Επιτονισμό, πρίν να θίξομε ορισμένα κοινωνιολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τη γλώσσα. Ύστερα συζητούνται γλωσσικά αντικείμενα αρχαίας και βυζαντινής περιόδου. Μεγάλη σημασία δίνεται κατόπιν στο εθνικό πρόβλημα της σύγχρονης ορολογίας για την επιστήμη και την καθημερινότητα.

Εξ άλλου, στις διαλέξεις αυτές αναλύεται η φύση των γλωσσικών Κανονιστικών Κειμένων (της Γραμματικής δηλαδή), και υπογραμμίζεται η ανεπάρκεια μιας σχολικής Γραμματικής να καλύψει τις ανάγκες του ευρύτερου Νεοελληνικού λόγου. Ειδικότερα, θ’ ασχοληθούμε και με την εμφανώς αδόκιμη μορφή του μονοτονικού που έχει επιβληθεί προ τεσσαρακονταετίας.

Το μάθημα τελειώνει με σχόλια σε διάφορους συρμούς προχειρογλωσσίας κατα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Διδάσκων

Θεοδόσιος Τάσιος

Ο Θεοδόσιος Π. ΤΑΣΙΟΣ, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Εχρημάτισε πρόεδρος διεθνών επιστημονικών ενώσεων, εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 500 επιστημονικές εργασίες και 60 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο 2013 τού απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) Ζυρίχη. Το 17ο παγκόσμιο αντισεισμικό συνέδριο (Ιαπωνία 2020) τον περιέλαβε μεταξύ των Legendary Old Masters. Στο Mathesis έχει διδάξει 2 μαθήματα, ενώ το νέο του βιβλίο «Πρακτικά προβλήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Εκδόσεις Βιβλιοπωλείου Εστίας) κυκλοφορεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εθελόντριες βοηθοί μαθήματος

Λεμονιά Μανώλα (Lemonia9), Εκπαιδευτικός
Μαρία Μπενέτου (Rico)

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Αντρέας Πετρόπουλος
Μοντάζ: Έλενα Κολλάτου, Δημήτρης Βουδούρης
Προγραμματισμός ασκήσεων: Κατερίνα Λιγκοβανλή
Υποτιτλισμός: Σοφία Πέτσα

Η βιντεοσκόπηση έγινε το φθινόπωρο του 2020.

Αξιολόγηση του μαθήματος από τους φοιτητές του

Κατά την πρώτη φορά που προσφέρθηκε το μάθημα οι φοιτητές του (294 απαντήσεις) αξιολόγησαν το μάθημα από τα ερωτηματολόγια εξόδου ως εξής:

Είστε ικανοποιημένος απ' αυτό που μάθατε σε σχέση μ' αυτό που περιμένατε;

Πολύ ικανοποιημένος: 51%
Ικανοποιημένος: 39%
Λίγο ικανοποιημένος: 9%
Καθόλου ικανοποιημένος: 1%

Έγραψαν για το μάθημα

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του μαθήματος, ήταν μία υπέροχη εμπειρία τέρψης και γνώσης. Ευχαριστώ την κοινότητα, τους συντελεστές του Mathesis που για άλλη μία φορά μας χάρισαν ένα άρτιο τεχνικά αποτέλεσμα και μία ευκαιρία για άλλο ένα ταξίδι στη γνώση. Ευχαριστώ όμως ιδιαίτερα τον αξιοσέβαστο και απολαυστικό Δάσκαλο που μας πρόσφερε την ηδονή της γνώσης και αγάπησα ακόμα περισσότερο τον λεπτοφυή λόγο του, την ποιότητα της διανόησης, την ευγένεια της ψυχής του και την άχρονη νεανικότητα του πνεύματός του! Κύριε Τάσιε, αγαπημένε Δάσκαλε, να είστε πάντα καλά να μας εμπνέεται να γινόμαστε καλύτεροι και να μας οδηγείτε σε πολλές νέες εξερευνήσεις! Ήταν τιμή μου που είχα την τύχη να μαθητεύσω έστω και για λίγο δίπλα σας!»
-Αγγελική Λ.Κ.


Θέλω κι εγώ να καταθέσω τη δική μου συγκίνηση για τη συμμετοχή μου σ’ ένα ενδιαφέρον μάθημα, που απροσδόκητα κατέληξε να γίνει μια σπουδαία εμπειρία. Ευχαριστώ όλους και όλες εσάς που τη μοιραστήκαμε, και πρωτίστως τον εξαιρετικό κ. Τάσιο. Με την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων, οξύνθηκε η εγρήγορση και πλούτισε ο προβληματισμός μου. Μου πρόσφερε γαλήνη να τον παρακολουθώ να υπερασπίζεται την ομορφιά και ολόκληρο τον πλούτο της ζωντανής μας γλώσσας με νηφαλιότητα, με ευγένεια, με τόλμη. Δίπλα στο χάρισμα του άξιου δασκάλου, μπορεί κανείς να δει τη βαθιά έγνοια για τη γλώσσα μας, τον πολύχρονο πνευματικό μόχθο και το ανεξάντλητο μεράκι, μια ανάγκη ψυχής που τον κινεί. Νοιώθω ότι μας κοινώνησε με ένα σπάνιο ήθος, και μας συντρόφεψε με απλότητα και με αρχοντιά σ’ ένα όμορφο ταξίδι στα πάντοτε ανοιχτά και περιπετειώδη θέματα της γλώσσας μας.
-Μανώλης Β.


Νιώθω ευγνωμοσύνη για τις λεπταίσθητες σε ανάλυση και αγάπη προς την ταυτότητά μας διαλέξεις και ευχαριστώ από καρδιάς τον ευγενέστατο κύριο Τάσιο
-Γεώργιος Κ.


Στο παρθενικό μου ταξίδι με το Mathesis ένα έχω να πω: χωρίς πανεπιστημιακές γνώσεις, χωρίς εφόδια, χωρίς καν αυτή τη στοιχειώδη παιδεία άφησα τον εαυτό μου να περιπλανηθεί από λιμάνι σε λιμάνι και να γεμίσει εικόνες, αρώματα, γεύσεις και τραγούδια! Ένα μεγάλο, από καρδιάς, ευχαριστώ στον δάσκαλο και σε όλους εσάς που δουλέψατε για αυτό μας το ταξίδι. Κρατάμε τον ενθουσιασμό και την πείρα, φυσικά... για το επόμενο! Ευχές για το καλύτερο!»
-Παρασκευή Φ.


Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –της τάξης των 20€– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια υποβάλετε την τελική εξέταση και δικαιούστε τη βεβαίωση, έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη βαθμολογία. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το αντίτιμο των 20€ για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  ΦΙΛ1
 2. Λήξη Μαθήματος

 3. Προσπάθεια

  20 ώρες
 4. Διάρκεια

  4 εβδομάδες
 5. Υπότιτλοι

  Ελληνικά
 6. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 7. Κόστος Βεβαίωσης

  20€
Enroll