Skip to main content

Πλάτων (Ε)

Περιγραφή του μαθήματος

Μια γενική εισαγωγή στη φιλοσοφία του Πλάτωνα. Θα εξεταστούν: Οι σχέσεις του Πλάτωνα με την εποχή και το περιβάλλον του. Η διαμόρφωση της φιλοσοφίας του. Ο τρόπος γραφής και τα έργα του. Η επίδραση της πολιτικής. Η σύλληψη των Ιδεών και η σχέση τους με τα αισθητά. Οι δρόμοι της φιλοσοφίας. Η εξέλιξη της πλατωνικής φιλοσοφίας και η κριτική της διάσταση.

Διδάσκων

Βασίλης Κάλφας


Ο κ. Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μετάφρασης των Απάντων του Aριστοτέλη από τις εκδόσεις Nήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και της συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας Πλάτων από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Διευθύνει τη σειρά Οι πλατωνικοί διάλογοι στις εκδόσεις Εστία.

Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία:

 • Eπιστημονική Πρόοδος και Oρθολογικότητα: Προς μια ρεαλιστική Aνασυγκρότηση της Σύγχρονης Eπιστημολογίας. Σύγχρονα Θέματα, Θεσσαλονίκη 1983. 2η έκδοση, Nήσος, Aθήνα 1998.
 • (με τον M.Z. Kοππιδάκη και τον Δ. Kυρτάτα) Tα Eσόμενα: H αγωνία της πρόγνωσης στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Kαρδαμίτσα, Aθήνα 1990. 2η έκδοση 1999.
 • Πλάτων, Tίμαιος. Πόλις, Aθήνα 1995. 2η έκδοση Εστία 2013.
 • Aριστοτέλης, Περί φύσεως (Φυσικά 2ο βιβλίο). Πόλις, Aθήνα 1999.
 • Φιλοσοφία και επιστήμη στην Aρχαία Eλλάδα. Πόλις, Aθήνα 2005.
 • (με τον Γ. Zωγραφίδη) Aρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι. Ίδρυμα Nεοελληνικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2006.
 • Aριστοτέλης, Mετά τα φυσικά. Βιβλίο A΄. Πόλις, Aθήνα 2009.
 • Aριστοτέλης, Περί γενέσεως και φθοράς. Νήσος, Aθήνα 2011.
 • Aριστοτέλης, Φυσικά. Νήσος, Aθήνα 2015.
 • Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Εισαγωγή και ανθολόγιο κειμένων. Κάντε κλικ εδώ

Εθελόντριες βοηθοί μαθήματος:

 • Φώτω Καλογεροπούλου (fkalogeropoulou), Εργοθεραπεύτρια.
 • Σοφία Ριζοπούλου (sOFIArIZOPOULOU), Αρχιτέκτονας, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ.

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: eyeQ.
Μοντάζ: eyeQ.
Υποτιτλισμός: Σοφία Πέτσα.

Η βιντεοσκόπηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2018 στο στούντιο του Mathesis στο Ηράκλειο.

Αξιολόγηση του μαθήματος από τους φοιτητές του

Κατά την πρώτη φορά που προσφέρθηκε το μάθημα οι φοιτητές του (835 απαντήσεις) αξιολόγησαν το μάθημα από τα ερωτηματολόγια εξόδου ως εξής:

Είστε ικανοποιημένος απ' αυτό που μάθατε σε σχέση μ' αυτό που περιμένατε;

Πολύ ικανοποιημένος: 81%
Ικανοποιημένος: 18%
Λίγο ικανοποιημένος: 0%
Καθόλου ικανοποιημένος: 1%

Έγραψαν για το μάθημα

Πολλές ευχαριστίες τον κ.Κάλφα για την εμπεριστατωμένη εισαγωγή στον Πλάτωνα και το έργο του. Ήταν η πρώτη φορά που η φιλοσοφία μου ήταν προσιτή κι ενδιαφέρουσα. Εύχομαι να συνεχιστούν τα μαθήματα του μεταδοτικού κι επικοινωνιακού καθηγητή.
-Ελένη Α.


Σας ευχαριστώ για την προσιτή παρουσία, την ευγένεια και το υψηλό επίπεδο του λόγου σας. Το ταξίδι μαζί σας από τα βιβλία στις διαλέξεις έκανε την πλατωνική μας εμπειρία πλούσια, βαθιά και γόνιμη.
-Κωστής Α.


Το μάθημά σας, τα βίντεο μαζί με τα βατά, μα όχι απλοϊκά τεστ, ήταν μία καταπληκτική εισαγωγή στα πλατωνικά κείμενα, που εμένα, ως αδαούς, μου άνοιξε τα μάτια και την όρεξη για εμβάθυνση.
-Ευαγγελία Α.


Κύριε καθηγητά, σας ευχαριστούμε πολύ που μας δώσατε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε ένα τόσο σπουδαίο μάθημα. Οι γνώσεις που μας μεταδώσατε ήταν πολύτιμες και εξαιρετικά χρήσιμες. Μας βοηθήσατε να προσεγγίσουμε ένα τόσο σύνθετο θέμα και μας επαναφέρατε στα φοιτητικά μας χρόνια.
-Σωτηρία Ρ.


Θερμές ευχαριστίες στον κ. Κάλφα. Εξαιρετικής διαύγειας και συμπύκνωσης μάθημα για ένα τόσο ευρύ και πολύπλοκο θέμα. Σπουδαίο απόσταγμα γνώσης και εμπειρίας. Συγχαρητήρια και ελπίζουμε σε κάτι ανάλογο στο μέλλον.
-Σπύρος Κ.


Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –της τάξης των 20€– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το αντίτιμο των 20€ για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος θα ενημερωθείτε από τη σελίδα της Προόδου σας, δεν θα έχετε όμως πρόσβαση στην επίδοσή σας μέχρι την εκπλήρωση της ηθικής δέσμευσης που αναλάβατε.

Υπενθυμίζουμε ότι οι βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης χορηγούνται δωρεάν σε εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ άνεργους.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  ΦΛΣ3
 2. Έναρξη Μαθήματος

  21/2/2022
 3. Προσπάθεια

  30 ώρες
 4. Διάρκεια

  6 εβδομάδες
 5. Υπότιτλοι

  Ελληνικά
 6. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 7. Κόστος Βεβαίωσης

  20€
Enroll