Skip to main content

Εφαρμοσμένη Κβαντομηχανική 2: Μόρια

Το μάθημα προσφέρεται αποκλειστικά στους φοιτητές των τμημάτων Φυσικής, ΤΕΤΥ, Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όσοι είστε φοιτητές των παραπάνω τμημάτων εγγραφείτε στο mathesis με το email της σχολής σας. Για όσους δεν είναι φοιτητές, το μάθημα υπάρχει σε καθεστώς αυτομελέτης εδώ.

Περιγραφή του μαθήματος

«Η κβαντομηχανική εν δράσει» θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος τούτου του μαθήματος που έχει ως βασικό του θέμα την κατανόηση από πρώτες αρχές της δομής και των ιδιοτήτων των βασικών μορίων του υλικού μας κόσμου. Ενώ στο επίκεντρό του βρίσκεται η θαυμαστή χημεία του άνθρακα χάρις στην οποία είναι δυνατή όχι μόνο η ανάδυση του φαινομένου της ζωής στο σύμπαν αλλά και η δημιουργία ανθρωπογενών ενώσεων καθαρού άνθρακα –όπως τα φουλερένια και το γραφένιο- που υπόσχονται να αποτελέσουν το εφαλτήριο μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης. Ένα μάθημα για φοιτητές φυσικής, χημείας, επιστήμης υλικών και ηλεκτρολόγων ή χημικών μηχανικών, καθώς και για ανήσυχους εκπαιδευτικούς που αισθάνονται την ανάγκη μιας βαθύτερης κατανόησης θεμάτων που καλούνται να διδάξουν στους μαθητές τους.

Τι θα μπορείτε να κάνετε στο τέλος του μαθήματος:

  • Θα είστε σε θέση να καταλαβαίνετε πλήρως την κβαντική θεωρία του χημικού δεσμού και να προβλέπετε βάσει αυτής τη δομή και τις ιδιότητες όλων των βασικών απλών μορίων που υπάρχουν γύρω μας.
  • Θα είστε σε θέση να εξηγήσετε από πρώτες αρχές γιατί η στοιχειώδης θεωρία του χημικού δεσμού αστοχεί παταγωδώς στην περίπτωση του άνθρακα και θα μπορείτε επίσης να οικοδομήσετε μόνοι σας την τροποποιημένη θεωρία που απαιτείται για την πλήρη κατανόηση της θαυμαστής πολυπλοκότητας των ενώσεων αυτού του μοναδικού στοιχείου.
  • Θα είστε σε θέση να προβλέπετε από πρώτες αρχές το ακριβές σχήμα και αρκετές από τις φυσικοχημικές ιδιότητες μιας μεγάλης κατηγορίας οργανικών μορίων, ενώ θα έχετε αποκτήσει επίσης και μια πρώτη οικειότητα με τις ενώσεις καθαρού άνθρακα, όπως το γραφένιο ή τα φουλερένια.
  • Αν είστε φοιτητής, θα είστε πλήρως προετοιμασμένος να παρακολουθήσετε και να αποκομίσετε το μέγιστο δυνατό όφελος από μια μεγάλη ποικιλία ειδικών μαθημάτων σε κατευθύνσεις αιχμής τόσο από πλευράς βασικής επιστήμης όσο και τεχνολογίας.
  • Αν είστε εκπαιδευτικός, θα έχετε αφαιρέσει ένα μεγάλο μέρος της ομίχλης που συνήθως περιβάλλει τις βασικές έννοιες της χημείας και θα έχετε αποκτήσει εκείνο το ελάχιστο γνωστικής αυτοπεποίθησης, χωρίς το οποίο καμιά αποτελεσματική διδασκαλία δεν είναι δυνατή.
  • Πάνω απ' όλα όμως θα έχετε ίσως «προσβληθεί» από μια... αθεράπευτη νόσο. Την περιέργεια να καταλάβουμε τον κόσμο.


Προαπαιτούμενα

Ένα εισαγωγικό μάθημα κβαντικής φυσικής, όπως το Eισαγωγή στην Κβαντική Φυσική (1 & 2) του Mathesis. Αν και δεν απαιτείται, όμως μια οικειότητα με τις βασικές έννοιες και τεχνικές της Εφαρμοσμένης Κβαντομηχανικής 1 θα είναι πολύ χρήσιμη.

Διδάσκων

Στέφανος Τραχανάς

Στέφανος Τραχανάς

Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1983 έως σήμερα. Είναι συγγραφέας εννέα πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στα παραπάνω πεδία και ενός βιβλίου για το ευρύτερο μορφωμένο κοινό με τίτλο Το φάντασμα της όπερας: Η επιστήμη στον πολιτισμό μας. Το βιβλίο του, An Introduction to Quantum Physics, κυκλοφορεί σύντομα από τον εκδοτικό οίκο Wiley. Το 2003 ανακηρύχτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το Εθνικό βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας, το οποίο επιδίδεται από τον Πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας. Για το σύνολο της προσφοράς του τιμήθηκε το 2015 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης μέχρι το 2013 είχε τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας. Τα τελευταία χρόνια το όνειρό του είναι η διαδικτυακή εκπαίδευση και το νέο είδος εκπαιδευτικού υλικού που θα χρειαστεί για να την στηρίξει. Πιστεύει ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται αλλού σε αυτό το θέμα και γι' αυτόν το σκοπό πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Mathesis —ενός ιδιαίτερου τμήματος των ΠΕΚ— στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής του (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) όσο και ως δάσκαλος ή συγγραφέας. Η επιτυχία του «πειράματος» είναι το προσωπικό του στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.


Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκικόπουλος
Προγραμματισμός ασκήσεων και αυτοανανεούμενης τράπεζας θεμάτων: Δημήτρης Αγγελάκης Βοηθός μαθήματος: Κώστας Νικολάου (gus614)

Η βιντεοσκόπηση έγινε κατά τη ζωντανή διδασκαλία του μαθήματος στο φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης το εαρινό εξάμηνο του 2014.

Enroll