Skip to main content

Εφαρμοσμένη Κβαντομηχανική 2: Μόρια (Ε)

Περιγραφή του μαθήματος

«Η κβαντομηχανική εν δράσει» θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος τούτου του μαθήματος που έχει ως βασικό του θέμα την κατανόηση από πρώτες αρχές της δομής και των ιδιοτήτων των βασικών μορίων του υλικού μας κόσμου. Ενώ στο επίκεντρό του βρίσκεται η θαυμαστή χημεία του άνθρακα χάρις στην οποία είναι δυνατή όχι μόνο η ανάδυση του φαινομένου της ζωής στο σύμπαν αλλά και η δημιουργία ανθρωπογενών ενώσεων καθαρού άνθρακα —όπως τα φουλερένια και το γραφένιο— που υπόσχονται να αποτελέσουν το εφαλτήριο μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης. Ένα μάθημα για φοιτητές φυσικής, χημείας, επιστήμης υλικών και ηλεκτρολόγων ή χημικών μηχανικών, καθώς και για ανήσυχους εκπαιδευτικούς που αισθάνονται την ανάγκη μιας βαθύτερης κατανόησης θεμάτων που καλούνται να διδάξουν στους μαθητές τους.

Τι θα μπορείτε να κάνετε στο τέλος του μαθήματος:

 • Θα είστε σε θέση να καταλαβαίνετε πλήρως την κβαντική θεωρία του χημικού δεσμού και να προβλέπετε βάσει αυτής τη δομή και τις ιδιότητες όλων των βασικών απλών μορίων που υπάρχουν γύρω μας.
 • Θα είστε σε θέση να εξηγήσετε από πρώτες αρχές γιατί η στοιχειώδης θεωρία του χημικού δεσμού αστοχεί παταγωδώς στην περίπτωση του άνθρακα και θα μπορείτε επίσης να οικοδομήσετε μόνοι σας την τροποποιημένη θεωρία που απαιτείται για την πλήρη κατανόηση της θαυμαστής πολυπλοκότητας των ενώσεων αυτού του μοναδικού στοιχείου.
 • Θα είστε σε θέση να προβλέπετε από πρώτες αρχές το ακριβές σχήμα και αρκετές από τις φυσικοχημικές ιδιότητες μιας μεγάλης κατηγορίας οργανικών μορίων, ενώ θα έχετε αποκτήσει επίσης και μια πρώτη οικειότητα με τις ενώσεις καθαρού άνθρακα, όπως το γραφένιο ή τα φουλερένια.
 • Αν είστε φοιτητής, θα είστε πλήρως προετοιμασμένος να παρακολουθήσετε και να αποκομίσετε το μέγιστο δυνατό όφελος από μια μεγάλη ποικιλία ειδικών μαθημάτων σε κατευθύνσεις αιχμής τόσο από πλευράς βασικής επιστήμης όσο και τεχνολογίας.
 • Αν είστε εκπαιδευτικός, θα έχετε αφαιρέσει ένα μεγάλο μέρος της ομίχλης που συνήθως περιβάλλει τις βασικές έννοιες της χημείας και θα έχετε αποκτήσει εκείνο το ελάχιστο γνωστικής αυτοπεποίθησης, χωρίς το οποίο καμιά αποτελεσματική διδασκαλία δεν είναι δυνατή.
 • Πάνω απ' όλα όμως θα έχετε ίσως «προσβληθεί» από μια... αθεράπευτη νόσο. Την περιέργεια να καταλάβουμε τον κόσμο.

Προαπαιτούμενα

Ένα εισαγωγικό μάθημα κβαντικής φυσικής, όπως το Eισαγωγή στην Κβαντική Φυσική (1 & 2) του Mathesis. Αν και δεν απαιτείται, όμως μια οικειότητα με τις βασικές έννοιες και τεχνικές της Εφαρμοσμένης Κβαντομηχανικής 1 θα είναι πολύ χρήσιμη.

Διδάσκων

Στέφανος Τραχανάς

Στέφανος Τραχανάς

Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1983 έως σήμερα. Από το 1986 και μετά είναι μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και η διδασκαλία του στο τμήμα Φυσικής προσφέρεται δωρεάν. Είναι συγγραφέας έντεκα πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στα παραπάνω πεδία καθώς και των βιβλίων Το φάντασμα της όπερας: Η επιστήμη στον πολιτισμό μας και Το αμάρτημα της Εύας: Φυσική κάτω από τ’ άστρα και δημιουργική μάθηση, τα οποία απευθύνονται στο ευρύτερο μορφωμένο κοινό. Το βιβλίο του An Introduction to Quantum Physics κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Wiley. Το 2003 ανακηρύχτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το Εθνικό βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας Ξανθόπουλου - Πνευματικού. Για το σύνολο της προσφοράς του τιμήθηκε το 2015 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας μέχρι το 2013, είχε τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του στράφηκε στα ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα και τους νέους δρόμους που αυτά ανοίγουν για την εξίσωση των ευκαιριών στην ποιοτική εκπαίδευση. Πιστεύει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται αλλού σε αυτό το θέμα και γι’ αυτόν το σκοπό πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Mathesis —ενός αυτόνομου και αυτοχρηματοδοτούμενου τμήματος των ΠΕΚ— στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής του (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) όσο και ως δάσκαλος ή συγγραφέας. Η επιτυχία του «πειράματος» είναι το προσωπικό του στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.

Εθελόντρια βοηθός μαθήματος

Κάτια Γκιμήση (-Katia-)

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκικόπουλος
Προγραμματισμός ασκήσεων και αυτοανανεούμενης τράπεζας θεμάτων: Δημήτρης Αγγελάκης

Η βιντεοσκόπηση έγινε κατά τη ζωντανή διδασκαλία του μαθήματος στο φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης το εαρινό εξάμηνο του 2014.

Αξιολόγηση του μαθήματος από τους φοιτητές του

Κατά την πρώτη φορά που προσφέρθηκε το μάθημα οι φοιτητές του (48 απαντήσεις) αξιολόγησαν το μάθημα από τα ερωτηματολόγια εξόδου ως εξής:

Είστε ικανοποιημένος απ' αυτό που μάθατε σε σχέση μ' αυτό που περιμένατε;

Πολύ ικανοποιημένος: 65%
Ικανοποιημένος: 33%
Λίγο ικανοποιημένος: 2%
Καθόλου ικανοποιημένος: 1%

Έγραψαν για το μάθημα

Nα ευχαριστήσω τον Δάσκαλο και όλους τους συντελεστές του Μathesis που μας παρουσιάζουν με αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο αυτά τα τόσο σημαντικά (και δύσκολα) θέματα της φυσικής. Ειλικρινά έχω ενθουσιαστεί ξανά με την επιστήμη. Σκέφτομαι πάνω στα θέματα που μας ζητούνται κάθε εβδομάδα και ασχολούμαι με αυτά έχοντας ξαναβρεί την όρεξη που από τα φοιτητικά μου χρόνια (πολλά χρόνια πριν) είχα χάσει.
-Γαρυφαλλιά Δ.


Συγχαρητήρια για την όμορφη και πολύ διαφωτιστική παρουσίαση της "κβαντικής χημείας". Για μένα, και όπως παρακολουθώ και για πολλούς άλλους είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα παρ' όλο που έχω να ασχοληθώ με κβαντομηχανική τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια.
-Ελισάβετ Κ.


Εκφράζω τις βαθιές ευχαριστίες μου για αυτό το υπέροχο ταξίδι που αφιλοκερδώς μας προσφέρατε με την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.
-Δημήτρης Π.


Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –της τάξης των 20€– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στο τελευταίο εβδομαδιαίο τεστ του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το αντίτιμο των 20€ για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος θα ενημερωθείτε από τη σελίδα της Προόδου σας, δεν θα έχετε όμως πρόσβαση στην επίδοσή σας μέχρι την εκπλήρωση της ηθικής δέσμευσης που αναλάβατε.

Υπενθυμίζουμε ότι οι βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης χορηγούνται δωρεάν σε εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ άνεργους.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  ΦΥΣ3.2
 2. Έναρξη Μαθήματος

  11/10/2021
 3. Προσπάθεια

  30 ώρες
 4. Διάρκεια

  5 εβδομάδες
 5. Παρακολούθηση

  Δωρεάν
 6. Κόστος Βεβαίωσης

  20€
Enroll