Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο.

Αριστοτελική Ηθική (Αρχειοθετημένο)

Περιγραφή του μαθήματος

Γιατί να ασχοληθούμε με την αριστοτελική ηθική; Διότι όλες οι σύγχρονες ηθικές θεωρίες βρίσκονται σε διάλογο μαζί της. Και διότι υπόσχεται ότι θα εξηγήσει τι είναι ηθική αρετή και ευδαιμονία. Ίσως, μαθαίνοντας για την αρετή και την ευδαιμονία γίνουμε ενάρετοι και ευδαίμονες, ή μήπως όχι; Έχουμε πολλούς λόγους, συνεπώς, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις βασικές έννοιες που εισάγει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια και το πώς αυτές οδηγούν στην επίλυση ηθικών διλημμάτων και αποριών. Αλλά ο μόνος τρόπος να επιτύχει κανείς μια ουσιαστική εξοικείωση με την αριστοτελική ηθική είναι να παρακολουθήσει τη γέννησή της μέσα στο ίδιο το αριστοτελικό κείμενο. Ας απολαύσουμε μαζί, λοιπόν, την ανάγνωση και αποκωδικοποίηση ενός από τα ωραιότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ και το οποίο αναμφίβολα καθοδηγεί, ακόμα και σήμερα, την ηθική μας σκέψη.

Συντελεστές μαθήματος

Παύλος Κόντος

Ο Παύλος Κόντος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διατελέσει ερευνητής στο «Κέντρο Φαινομενολογικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου της Λουβαίν (UCL, Βέλγιο) και επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ (ALU-Freiburg, Γερμανία) και του Τσάπελ Χιλλ (UNC, Βόρεια Καρολίνα). Έχει τιμηθεί με ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές υποτροφίες. Η έρευνά του συμβάλλει στη διερεύνηση προβλημάτων ηθικής φιλοσοφίας και οντολογίας.

Κύρια έργα του:

Μονογραφίες: Aristotle’s Moral Realism Reconsidered (20132. Νew York: Routledge), Η καντιανή ηθική της υπόσχεσης (2006. Αθήνα: Εστία), L’action morale chez Aristote (2002. Paris: PUF), Η αριστοτελική ηθική ως οντολογία (2000. Αθήνα: Κριτική), D’une phénoménologie de la perception chez Heidegger (1996. Dordrecht: Kluwer).

Επιμέλειες συλλογικών τόμων: Evil in Aristotle (2017. Cambridge: Cambridge UP), The Metaphysics of Sight and Phenomenology (2015. Leiden/Boston: Brill), Kant: Making Reason Intuitive (2006. Hampshire: Palgrave), Gadamer et les Grecs (2005. Paris: Vrin).

Μεταφράσεις: Εd. Husserl, Η κρίση της ευρωπαϊκής ανθρωπότητας και η φιλοσοφία (2011. ΑΘήνα: Εκκρεμές), Ed. Husserl, Η προέλευση της γεωμετρίας (20052. Αθήνα: Εκκρεμές), Ed. Husserl, Καρτεσιανοί Στοχασμοί (20022. Αθήνα: Ροές).

Βάσια Βεργούλη, Υποψήφια διδάκτορας

Η Βάσια Βεργούλη είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (με θέμα διατριβής: Friendship and Justice in Aristotle or the Limits of Aristotle’s Ethics), διδακτορική υπότροφος του ΙΚΥ. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και του Τμήματος Φιλοσοφίας ΠΠ, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές, έχει διδάξει φροντιστηριακά μαθήματα στο Τμήμα Φιλοσοφίας ΠΠ, συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσει άρθρα για τη φιλοσοφία της H. Arendt.

Συντελεστές παραγωγής

Βιντεοσκόπηση: Χρήστος Τσούνης
Μοντάζ: Νίκος Γκικόπουλος.



Η βιντεοσκόπηση έγινε τον Ιούλιο του 2016 στο στούντιο του Mathesis στην Αθήνα.

  1. Κωδικός Μαθήματος

    ΦΛΣ2
  2. Λήξη Μαθήματος

  3. Προσπάθεια

    4-5 ώρες / εβδομάδα
  4. Παρακολούθηση

    Δωρεάν
  5. Κόστος Βεβαίωσης

    Δωρεάν€
Enroll