Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο.

Το Σύμπαν για Αρχάριους

Το μάθημα προσφέρεται αποκλειστικά στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για να παρακολουθήσετε το μάθημα, εγγραφείτε στο mathesis με το email της σχολής σας. Για όσους δεν είναι φοιτητές, το μάθημα υπάρχει σε καθεστώς αυτομελέτης το 1o μέρος εδώ και το 2o μέρος εδώ .

Ευχαριστίες


Η δημιουργία του παρόντος μαθήματος στηρίχθηκε σε δωρεά της κας Αθηνάς Φωτιάδου-Μητσούλη. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την κα Αθηνά Φωτιάδου-Μητσούλη για τη γενναιόδωρη υποστήριξή της στο έργο και τον σκοπό του Mathesis.

Περιγραφή του μαθήματος

Αυτό θα είναι ένα μάθημα για το Σύμπαν. Προσφέρεται από το Τμήμα Φυσικής σε όλους τους άλλους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Σύμπαν θα είναι η αφορμή. Τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι πολύ γενικότερα και πολλαπλώς σημαντικά: η επιστημονική μέθοδος, η διαφορά επιστήμης από ψευδοεπιστήμη, η μάχη ενάντια στον ανορθολογισμό, η ερευνητική μεθοδολογία, η ποσοτική λογική. Βέβαια, το Σύμπαν είναι ωραίο όχημα, οπότε θα πάρουμε την ευκαιρία αυτή για να εξοικειωθούμε με φυσικά φαινόμενα που παρατηρούμε καθημερινά και με την επιστημονική ερμηνεία τους, με τη θέση της Γης μας στο Ηλιακό Σύστημα και στον Γαλαξία μας και με την αλληλεπίδραση της βιόσφαιρας της Γης (καθώς και εξωπλανητών) με το ευρύτερο διάστημα. Θα πούμε για αστρολογία; Φυσικά! Για εξωγήινους; Ασφαλώς! Λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή κι οι εξωγήινοι από μάθημα για το Σύμπαν;

Διδάσκοντες

Βάσω Παυλίδου - Κώστας Τάσσης

Η Βάσω Παυλίδου και ο Κώστας Τάσσης είναι Αστροφυσικοί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Συζητούν μεταξύ τους για θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής από το 1995. Σπούδασαν Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πήραν διδακτορικό στην Αστρονομία από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εργάστηκαν ως μεταδιδακτορικοί υπότροφοι στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια (ο Κώστας στο εργαστήριο JPL της NASA και η Βάσω στο Caltech) και ως επισκέπτες ερευνητές στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Ραδιοαστρονομία, στη Βόννη της Γερμανίας. Από το 2012, βρίσκονται στην Κρήτη, όπου αυτήν τη στιγμή υπηρετούν ως Καθηγητές στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Ο Κώστας ερευνά πώς γεννιούνται τα άστρα. Από το 2017 είναι επικεφαλής του διεθνούς πειράματος PASIPHAE που χαρτογραφεί το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία μας, αναζητώντας το αποτύπωμα των πρώτων στιγμών του Σύμπαντος. Η Βάσω ερευνά τα άκρα: τα πιο ενεργητικά σωμάτια στο σύμπαν, τις πιο μεγάλες δομές, τις πιο λαμπρές πηγές. Από το 2013, συντονίζει το διεθνές πείραμα RoboPol που μελετά πίδακες αερίου που εκτοξεύονται από υπερ-μαζικές μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών.

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκικόπουλος
Μοντάζ: Έλενα Κολλάτου
Προγραμματισμός Ασκήσεων: Ειρήνη Απέργη, Δημήτρης Βουδούρης
Υποτιτλισμός: Σοφία Πέτσα


Η βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2023 στα studio του Mathesis στο Ηράκλειο.

Ως εικονίδιο του μαθήματος επιλέχθηκε μία δημιουργία της Βάσως Παυλίδου με τη χρήση του Bing.

  1. Κωδικός Μαθήματος

    ΕΥΡ1.12
  2. Έναρξη Μαθήματος

    10/2/2025 Για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης
  3. Προσπάθεια

    60 ώρες
  4. Διάρκεια

    11 εβδομάδες
  5. Υπότιτλοι

    Ελληνικά
  6. Παρακολούθηση

    Δωρεάν
  7. Κόστος Βεβαίωσης

    Δωρεάν€
Enroll