Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο.

Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) στην Πράξη: με Raspberry Pi και Python (Ε)

Ευχαριστίες


H δημιουργία του παρόντος μαθήματος στηρίχθηκε σε δωρεά της Πλαστικά Κρήτης Α.E. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Πλαστικά Κρήτης για την γενναιόδωρη υποστήριξή της στο έργο και τον σκοπό του Mathesis.

Περιγραφή του μαθήματος

Το μάθημα αυτό για το διαδίκτυο των πραγμάτων απευθύνεται σε ανθρώπους με μεράκι, που επιθυμούν να μπουν στον νέο κόσμο των έξυπνων συσκευών και εφαρμογών, εξερευνώντας μέσα από πρακτικά παραδείγματα τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να φτιάχνουν τις δικές τους πρωτότυπες εφαρμογές του διαδικτύου των πραγμάτων, όπως συστήματα που από απόσταση αναλύουν τις κλιματικές συνθήκες ενός χώρου, που ενημερώνουν αυτόματα αποστέλλοντας φωτογραφίες αν αντιληφθούν οποιαδήποτε κίνηση σε ένα σπίτι και πολλά περισσότερα που θα τα δούμε μαζί, με τη βοήθεια της γνωστής συσκευής Raspberry Pi.

Οι συμμετέχοντες θα δουν πολλά πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών, τα οποία ενθαρρύνονται να τα δοκιμάσουν και οι ίδιοι. Όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν τις δικές τους δοκιμές είναι καλό να προμηθευτούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, το κόστος του οποίου –αναλόγως και των συσκευών που μπορεί ήδη να διαθέτουν– δεν ξεπερνά τα 150€.

Φυσικά, οι δυνατότητες που μας παρέχει το διαδίκτυο των πραγμάτων δε σταματούν παρά μόνο από τη φαντασία μας, και σκοπός μας είναι η παρακολούθηση του μαθήματος να αποτελέσει ένα πρώτο ερέθισμα σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας. Ελπίζουμε να το πετύχουμε.

Η συνολική προσπάθεια για την ολοκλήρωση του μαθήματος είναι 60 ώρες και είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη μια πρώτη επαφή με τις γλώσσες python, html και javascript.

Διδάσκων

Νίκος Γκικόπουλος

Συνεργάζεται με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης από το 2011 ως τεχνικός πληροφορικής, αρχικά για την κατασκευή ενός ειδικού διαδικτυακού και διαδραστικού βιβλίου και την παραμετροποίηση του λογισμικού αυτοματοποιημένης εξέτασης των χρηστών του. Έπειτα, από το 2014 και μετά είναι ο τεχνικός υπεύθυνος του Mathesis με τη βασική ευθύνη τόσο για την παραμετροποίηση της πλατφόρμας OpenEdX όσο και τη βιντεοσκόπηση των μαθημάτων του.

Το 2022 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαιρετικών Υπηρεσιών προς το ΙΤΕ.

Μετά τις σπουδές του στην Αγγλία, ασχολήθηκε ενεργά με τη διδασκαλία Η/Υ και την ανάπτυξη (διαδικτυακών και μη) εφαρμογών πληροφορικής και πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης και με τη Διαχείριση Συστημάτων και δικτύων στο Υπολογιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το ΙΤΕ για τις ανάγκες του έργου D-Space, στο οποίο ανέπτυξε εφαρμογές αυτοματοποίησης και απομακρυσμένης διαχείρισης των τηλεσκοπίων και άλλων αστρονομικών οργάνων για το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.

Επίσης, εργάστηκε ως ερευνητής πληροφορικής στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της FORTHnet A.E. καθώς και σε διάφορες επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα για τη δημιουργία λογισμικού, κατασκευή ιστοσελίδων, ανάπτυξη και τεχνική υποστήριξη δικτύων, σεμινάρια κ.ά.

Eθελοντές βοηθοί μαθήματος:

Αλέκος Παπαδόπουλος (AlekosPap), Βαγγέλης Σκαρμούτσος (SkarmoutsosV), Ξενοφών Στρατάκης (virxen75), Χρήστος Τσόλκας (chrtsolkas)


Αξιολόγηση του μαθήματος από τους φοιτητές του

Κατά την πρώτη φορά που προσφέρθηκε το μάθημα, οι φοιτητές του (279 απαντήσεις) το αξιολόγησαν από τα ερωτηματολόγια εξόδου ως εξής:


Είστε ικανοποιημένος απ' αυτό που μάθατε σε σχέση μ' αυτό που περιμένατε;

Πολύ ικανοποιημένος: 45%
Ικανοποιημένος: 46%
Λίγο ικανοποιημένος: 9%

Έγραψαν για το μάθημα

Ολοκληρώνοντας το μάθημα, θα ήθελα με τη σειρά μου να συγχαρώ το επιστημονικό προσωπικό που το σχεδίασε και το υλοποίησε και να εκφράσω την ευχή να συνεχιστεί αυτή η πολύ ωραία και άκρως ενδιαφέρουσα προσπάθεια
-Γιώργος K.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον διδάσκοντα και όλη την ομάδα του μαθήματος. Εγώ είμαι ευχαριστημένος από τις παραδόσεις του μαθήματος. Για εμένα ήταν απόλυτα κατανοητές με οδηγίες βήμα προς βήμα[...] Συγχαρητήρια, γιατί δεν είναι εύκολο να είσαι καλός δάσκαλος.
-Δημήτρης Π.



Περιεχόμενα μαθήματος

Bασικές πληροφορίες, αν αυτό είναι το πρώτο σας μάθημα!

Συντελεστές

  1. Κωδικός Μαθήματος

    ΗΥ4.1
  2. Έναρξη Μαθήματος

    12/05/2025
  3. Προσπάθεια

    60 ώρες
  4. Διάρκεια

    4 εβδομάδες
  5. Υπότιτλοι

    Ελληνικά
  6. Παρακολούθηση

    Δωρεάν
  7. Κόστος Βεβαίωσης

    30€
Enroll