Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο.

Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα (Νέο)

Περιγραφή του μαθήματος

Η γνώση μας για την αρχαία Ελλάδα είναι συνήθως «γένους αρσενικού»: αφορά πρωτίστως τους άνδρες, τα επιτεύγματά τους και την οπτική τους γωνία. Σε αυτό το μάθημα, θα στρέψουμε την προσοχή μας σε μια αρχαία Ελλάδα «γένους θηλυκού»: στην ιστορία δηλαδή των γυναικών στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και τη μελέτη των θυσιών και των επιτευγμάτων τους. Θα μελετήσουμε το πώς η πατριαρχία και το κοινωνικό φύλο δομούσαν τη ζωή των γυναικών και την παράλληλη σφαίρα της γυναικείας κοινωνικότητας. Θα εξετάσουμε τη γυναικεία σεξουαλικότητα σε όλες τις όψεις της και τις πολλαπλές σχέσεις που αυτή δημιουργούσε. Παράλληλα με τα κοινά χαρακτηριστικά της γυναικείας ζωής στην αρχαιότητα, θα διακρίνουμε τις διάφορες κατηγορίες γυναικών (πλούσιες και φτωχές, ελεύθερες και δούλες, αξιοπρεπείς και αναξιοπρεπείς) και τις πολύ διαφορετικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσαν. Τέλος, θα δούμε μια σειρά από βιογραφίες τόσο επιφανών όσο και άσημων γυναικών από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και τις σκληρές αλλά και γοητευτικές ιστορίες τους.

Διδάσκων

Κώστας Βλασόπουλος

Ο Κώστας Βλασόπουλος είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει από το 2015. Σπούδασε αρχαία ιστορία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης και Cambridge. Έχει εργαστεί ως διδάσκων στο πανεπιστήμιο του Nottingham (2005-2015) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2017-2023). Eπίσης, έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια του Rio de Janeiro, Ouro Preto και Sao Paulo στη Βραζιλία και επισκέπτης ερευνητής στο Centre for Hellenic Studies (Washington DC). Παράλληλα, είναι συνεργαζόμενο μέλος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από το 2019 και διευθύνει το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα SLaVEgents: Enslaved persons in the making of societies and cultures across Western Eurasia and North Africa, 1000 BCE- 300 CE, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (2023-2028). Τέλος, έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για τις διαπολιτισμικές σχέσεις στην αρχαιότητα, την αρχαία πολιτική σκέψη και τη σύγχρονη πρόσληψή της, την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, την ιστορία της δουλείας, την ιστορία της βίας, την αρχαία ιστοριογραφία και την ιστορία της μελέτης της αρχαιότητας.

Εθελόντριες βοηθοί μαθήματος

Φώτω Καλογεροπούλου (fkalogeropoulou), Εργοθεραπεύτρια.
Σοφία Ριζοπούλου (sOFIArIZOPOULOU), Αρχιτέκτονας, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ.

Συντελεστές

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκικόπουλος
Μοντάζ: Έλενα Κολλάτου
Προγραμματισμός Ασκήσεων: Ειρήνη Απέργη, Δημήτρης Βουδούρης
Υποτιτλισμός: Σοφία Πέτσα

Η βιντεοσκόπηση έγινε το φθινόπωρο του 2023 στο στούντιο του Mathesis στο Ηράκλειο.

Ως εικονίδιο του μαθήματος επιλέχθηκε ο πίνακας Η Φρύνη μπροστά στους Αρεοπαγίτες του Jean-Léon Gérôme, που βρίσκεται στην Αίθουσα Τέχνης Hamburger του Αμβούργου.

Bασικές πληροφορίες, αν αυτό είναι το πρώτο σας μάθημα!


Το μάθημα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, μπορείτε δηλαδή να γραφτείτε χωρίς να υπάρχει κάποιο προαπαιτούμενο.

To μάθημα είναι βιντεοσκοπημένο και ασύγχρονο. Μπορείτε, συνεπώς, να το παρακολουθήσετε στην πλατφόρμα μας τις ημέρες και ώρες που επιθυμείτε. Έχει διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων και κάθε εβδομάδα προστίθενται νέες ενότητες, τις οποίες μπορείτε, όπως αναφέραμε, να δείτε στο πρόγραμμά σας.

Πέρα από το διδακτικό υλικό, το μάθημα περιλαμβάνει εβδομαδιαία τεστ και μία τελική εξέταση. Η συμπλήρωση των τεστ γίνεται και αυτή στο δικό σας πρόγραμμα, εντός κάποιων εβδομαδιαίων συνήθως προθεσμιών. Η συμμετοχή στα τεστ είναι βεβαίως στη δική σας ευχέρεια. Αν όμως επιθυμείτε την έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, θα χρειαστεί να συμμετάσχετε στην τελική εξέταση και στα περισσότερα τουλάχιστον τεστ.

Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετάσχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Εάν επιθυμείτε τη βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης, θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –της τάξης των 20€– για την έκδοσή της, μετά την υποβολή της τελικής σας εξέτασης. Εάν δεν υποβάλετε την τελική σας εξέταση –ή αν την υποβάλετε, αλλά δεν περάσετε το μάθημα– δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση πληρωμής. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν.

Αν έχετε ήδη λογαριασμό στο Mathesis, αρκεί να συνδεθείτε στο Mathesis με το email που έχετε ήδη δηλώσει και, στη συνέχεια, να γραφτείτε στο μάθημα. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο Mathesis, θα χρειαστεί προηγουμένως να δημιουργήσετε έναν. Αν τυχόν χρειαστείτε βοήθεια για την εγγραφή σας στο μάθημα ή στην πλατφόρμα του Mathesis, μπορείτε να δείτε εδώ τις σχετικές οδηγίες.

  1. Κωδικός Μαθήματος

    ΙΣΤ5.2
  2. Λήξη Μαθήματος

  3. Προσπάθεια

    30 ώρες
  4. Διάρκεια

    4 εβδομάδες
  5. Υπότιτλοι

    Ελληνικά
  6. Παρακολούθηση

    Δωρεάν
  7. Κόστος Βεβαίωσης

    20€
Enroll