Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο.

Οι άνθρωποί του

Στέφανος Τραχανάς
Διευθυντής

Στέφανος Τραχανάς Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1983 έως σήμερα. Από το 1986 και μετά είναι μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και η διδασκαλία του στο τμήμα Φυσικής προσφέρεται δωρεάν. Είναι συγγραφέας έντεκα πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στα παραπάνω πεδία καθώς και των βιβλίων Το φάντασμα της όπερας: Η επιστήμη στον πολιτισμό μας και Το αμάρτημα της Εύας: Φυσική κάτω από τ’ άστρα και δημιουργική μάθηση, τα οποία απευθύνονται στο ευρύτερο μορφωμένο κοινό. Το βιβλίο του An Introduction to Quantum Physics κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Wiley. Το 2003 ανακηρύχτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το Εθνικό βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας Ξανθόπουλου - Πνευματικού. Για το σύνολο της προσφοράς του τιμήθηκε το 2015 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2022 το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδωσε το όνομά του σε ένα από τα αμφιθέατρά του και το 2023 ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το βραβείο ηθικής τάξεως της πόλης. Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας μέχρι το 2013, είχε τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του στράφηκε στα ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα και τους νέους δρόμους που αυτά ανοίγουν για την εξίσωση των ευκαιριών στην ποιοτική εκπαίδευση. Πιστεύει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται αλλού σε αυτό το θέμα και γι’ αυτόν το σκοπό πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Mathesis —ενός αυτόνομου και αυτοχρηματοδοτούμενου τμήματος των ΠΕΚ— στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής του (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) όσο και ως δάσκαλος ή συγγραφέας. Η επιτυχία του «πειράματος» είναι το προσωπικό του στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.

Νίκος Γκικόπουλος
Τεχνικός υπεύθυνος

Συνεργάζεται με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης από το 2011 ως τεχνικός πληροφορικής, αρχικά για την κατασκευή ενός ειδικού διαδικτυακού και διαδραστικού βιβλίου και την παραμετροποίηση του λογισμικού αυτοματοποιημένης εξέτασης των χρηστών του. Έπειτα, από το 2014 και μετά είναι ο τεχνικός υπεύθυνος του Mathesis με τη βασική ευθύνη τόσο για την παραμετροποίηση της πλατφόρμας OpenEdX όσο και τη βιντεοσκόπηση των μαθημάτων του.

Το 2022 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαιρετικών Υπηρεσιών προς το ΙΤΕ.

Μετά τις σπουδές του στην Αγγλία, ασχολήθηκε ενεργά με τη διδασκαλία Η/Υ και την ανάπτυξη (διαδικτυακών και μη) εφαρμογών πληροφορικής και πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης και με τη Διαχείριση Συστημάτων και δικτύων στο Υπολογιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το ΙΤΕ για τις ανάγκες του έργου D-Space, στο οποίο ανέπτυξε εφαρμογές αυτοματοποίησης και απομακρυσμένης διαχείρισης των τηλεσκοπίων και άλλων αστρονομικών οργάνων για το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.

Επίσης, εργάσθηκε ως ερευνητής πληροφορικής στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της FORTHnet A.E. καθώς και σε διάφορες επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα για τη δημιουργία λογισμικού, κατασκευή ιστοσελίδων, ανάπτυξη και τεχνική υποστήριξη δικτύων, σεμινάρια κ.ά.

 

Δημήτρης Αγγελάκης
Προγραμματισμός και τεχνική υποστήριξη πλατφόρμας, δημιουργία μαθημάτων

Συνεργάζεται με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις από το 2015 και ασχολείται με τον προγραμματισμό και την τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας OpenEdX και την παραγωγή μαθημάτων του Mathesis.

Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αγγλία, δούλεψε για 13 χρόνια ως προγραμματιστής διαδικτυακών εφαρμογών στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Forthnet SA, όπου ασχολήθηκε κυρίως με την ανάπτυξη ευρωπαϊκών projects, και εν συνεχεία στο τμήμα μηχανογράφησης στο οποίο ασχολήθηκε με εσωτερικά projects της εταιρείας.

Από το 2013 έως το 2015, υπήρξε συνιδρυτής και core developer, server & database administrator της διαδικτυακής πλατφόρμας citybeez.gr.

Στο παρελθόν, έχει διδάξει πληροφορική σε διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς.

 

Δημήτρης Βουδούρης
Υπεύθυνος Marketing και Επικοινωνίας

Συνεργάζεται με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης από το 2017 στο κομμάτι του marketing. Ασχολείται με την επικοινωνία του Mathesis καθώς και με την έρευνα στον χώρο των MOOCs.

Έχει σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ το μεταπτυχιακό του έχει ως αντικείμενο τη Διαφήμιση και το Μarketing.

Κατά το παρελθόν, έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα καθώς και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε ανάλογα αντικείμενα.

 

Ειρήνη Απέργη
Διοικητική Υποστήριξη και Επικοινωνία

Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ και το μεταπτυχιακό της αφορά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας).

Από το 2017 έως το 2021 ασχολήθηκε ενεργά με τη διδασκαλία στην ιδιωτική εκπαίδευση και με τη διαχείριση ιστοσελίδας με φιλολογικά θέματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Mathesis από το 2022, με αρμοδιότητες σχετικά με τη διαχείριση της πλατφόρμας του, την ανάρτηση και επεξεργασία του υλικού των μαθημάτων του καθώς και την έρευνα για πιθανά πεδία νέων μαθημάτων, με βάση τις τάσεις και τις εξελίξεις στα μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα (MOOCs) σε διεθνές επίπεδο. To 2023 εντάχθηκε πλήρως στο δυναμικό του Mathesis, αναλαμβάνοντας τη διοικητική/γραμματειακή του υποστήριξη και την επικοινωνία με τους φοιτητές του για την εξυπηρέτησή τους σε τεχνικά/διαδικαστικά θέματα.

 

Έλενα Κολλάτου
Παραγωγή Μαθημάτων

Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Φωτογραφία και Κινηματογράφο στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Από το 2015 έως και το 2019, εργάστηκε ως φωτογράφος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης στη βιντεοσκόπηση και το μοντάζ των μαθημάτων του Mathesis από το 2020, ενώ από το 2021 ανέλαβε την παραγωγή των μαθημάτων και εντάχθηκε πλήρως στο δυναμικό της ομάδας.